Domates Yetiştiriciliği Aşamaları

Domates Yetiştiriciliği Aşamaları

ABONE OL
Mart 30, 2023 06:41
Domates Yetiştiriciliği Aşamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Yetiştiriciliği Aşamaları

Domates Yetiştiriciliği Aşamaları. Ilık ve sıcak iklim meyvesi olan domates, soğuklarda çok fazla zarar görmektedir. Sıcaklığın -2 , -3 °C’ye kadar düştüğünde bitki tamamen ölmekte iken, gereğinden fazla sıcaklık ve nem ise bitkide hastalıkların görülmesine yol açmaktadır. Domates tohumu gelişmenin normal olabilmesi için sıcaklığın en az 16-19°C dolaylarında olması gerekmektedir. Sıcaklığın 13°C’nin altına düşmesiyle olgunlaşmada gecikmeler ve mahsul miktarında azalmalar görülmektedir.

Kumlu topraklardan killi topraklara kadar her türlü toprakta yetiştirilebilen domates, en çok derin, geçirgenliği iyi, humus ve organik madde açısından zengin tınlı toprakları sevmektedir. Kumlu tınlı topraklarda erken ürün verir ve çorağa oldukça dayanıklıdır. Sıcak ve kuru rüzgarlar ise çiçeklerin dökülmesine yol açmaktadır.

Domates Yetiştiriciliği Aşamaları. Sürümle birlikte 2 ila 4 ton iyi yanmış ahır gübresi atılmalıdır. Sonra tırmık, tapan ve diskaro çekilerek kesekler atılmalıdır. Aşamalar sıralandığında 2. gelen başlık ise ekim/dikim işlemidir. Ekim işlemi, 5-6 gr/m2 domates tohumu gelecek şekilde, sıravari ya da serpme şeklinde yapılmalıdır. Ayrıca sıravari ekim ise en iyi yöntemdir. Ekim işlemi gerçekleştikten sonra tohumların üzeri 1-2 cm kalınlıkta harçla örtülmektedir. Son olarak hafifçe bastırılan toprak süzgeçli kovalar yardımıyla tohumların bulunduğu kısma inecek kadar su verilmelidir.

Domatesin çeşidine göre sıra arası ve üzeri mesafeler değişmektedir. Yer domatesi için sıra arası 140-150 cm ve sıra üzeri 40-50 cm iken sırık domateslerde sıra arası 75-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm olacak şekilde dikim yeri hazırlanmalıdır.

Domates Yetiştiriciliği Aşamaları. Tohumlar çimlenip 5-6 yapraklı olduktan sonra ilkbahar geç donlarının kalkmasıyla Nisan ayının ikinci haftasında, hazırlanan karıklara 40 cm aralıkla fide çukurlarına fideler dikilmelidir. Dikim işlemi fidelerin 2/3’ü toprağa girecek şekilde yapılmalıdır. Daha sonra ise karıklara can suyu verilmelidir ve 3-4 gün sonra kontrol edilen fideler arasında tutmayanın olması halinde fideler yenilenmelidir.

Dikkate alındığında bazı hususlar göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlar; domates yetiştiriciliği yapılırken, bitki üzerinde ilk meyveler görülünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçınılmaktadır. Bu devreye kadar çapa işlemi yapılmalıdır. İlk meyvelerin görülmesiyle sulama işlemi önem kazanmaktadır. Ayrıca domates tohumu sulama işlemi yapılırken suyun olabildiğince bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir. Buna karşılık yapraklar çamurlanmakta ve hastalığa yakalanma riski artmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP