Domates Yapraklarında Kuruma

Domates Yapraklarında Kuruma

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:31
Domates Yapraklarında Kuruma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Yapraklarında Kuruma

Domates yapraklarında kuruma; Birçok sebebe bağlı olarak kurur ve kıvrılmalar olmaktadır. Toprak yapısı, iklim koşulları, sulama ve gübreleme gibi etmenler neden olmaktadır. Ekim yapılacak alanların kenarlarında başlamaktadır. Bu hastalıktan ilk önce yaşlı bitkiler etkilenmektedir. Fidelerde ise hastalık kendini yaprak kök kısımlarında göstermeye başlamaktadır.

Üretimi en çok yapılan ve ılık iklim meyvesi olan domates, sofraların vazgeçilmezi durumundadır. Çünkü yemeklere, salatalara, çorbalara katılan domates, sos yapmak ile birlikte ketçap yapmak içinde kullanılmaktadır. Sofralık olarak tüketimi yapılan domates sanayi alanında da önemli bir hammadde görevi görmektedir. Bunun yanı sıra domates bitkisinin üretiminde bir takım hastalık ve zararlılarla karşılaşılmaktadır.

Bu hastalık ve zararlıların kontrolünde ise çeşitli mücadele yöntemleri kullanılmaktadır. Son çare olarak ise kimyasal mücadele işlemi uygulanmakta olup ilaçlama işlemi gerçekleştirilmektedir. uygulama esnasında unutulmamalıdır ki, yeterli dozdan fazla ilaçlama işlemi yapılmamalıdır. Çünkü bu durum daha büyük kayıplara yol açmaktadır.

Bitki büyüdükçe hastalıkta ilerlemeye başlamaktadır. İlerleyen hastalık bitkilerin yaprak altlarında ve gövdesinde lekeler oluşmaya başlamaktadır. Bu tür hastalıkların daha fazla ilerlemesi bitkinin kurumasına ve tamamen çürümesine yol açmaktadır. Ayrıca gerekli önlemler almadığı taktirde bitkilerin bu tür hastalıklara yakalanması gittikçe artmaktadır.

Kış boyu toprakta kalan bitki artıklarından dolayı kaynaklanmaktadır. Domates yapraklarında kuruma tohumla bulaşmaktadır. Nemli havalarda görülen yaprak kuruması yaprak üzerinde lekelere ve renkli şekillerde noktalar oluşmaktadır. Meyve ve sapta halkalar şeklinde kuruyan lekelerde görülmektedir. Hastalığa karşı yapılan kimyasal yöntemler hastalığı tamamen ortadan kaldırmakta başarılı olmamaktadır. İlerleyen dönemlerde hastalık bulaşmış domates tohumu ilaçlama olmasına rağmen bu hastalık görülebilmektedir. Ancak, hastalığın ilerlemesi durumunda tüm yapraklar kurumaktadır. Meyveler solabilir ve hatta bitkinin tamamı kurumaktadır.

Domates yapraklarında kuruma için alınacak önlemler ve uygulamalar, hastalığın bulaşmış olduğu bitkiler sökülmesi gerekmektedir.  Fide ortamı hava almalı ve nem oluşmasına engel olunması gerekmektedir. Bakım için kök veya gövdelerine zarar verilmemesi gerekmektedir. Ürün istenilen sıcaklıkta yetiştirilmesi gerekmektedir. Ancak, mutlaka yabancı otlar sökülmesi gerekmektedir.  Toprak iyi işlenmesi gerekmektedir. Ancak, toprak işleme sırasında ısının ilerlemesine ve sıcaklığın artmasına engel olmaktadır. Ayrıca ekim alanlarında havalandırma yaparken özellikle akşam saatleri tercih edilmesi gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP