Domates Tohumu Çimlenmesi

Domates Tohumu Çimlenmesi

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:58
Domates Tohumu Çimlenmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Tohumu Çimlenmesi

Domates Tohumu Çimlenmesi. Ekim genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içerisinde tavsiye edilmektedir. Tohumun kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukça önemlidir. Ekim derinliği 0,5-1 cm olan domatesin, sıra üzeri mesafesi 40-60 cm iken sıra arası mesafesi 90-130 cm arasındadır. Domates tohumu çimlenmesi beklenir ve fidenin kullanılması için ekim aralığı ayarlanır. Özellikle domates fidesi ekim aralığı, tohum ekim aralığı ile aynı olabilmektedir.

Sıcak ve ılıman iklim sebzesi olarak bilinmektedir.  Gündüz 17–26˚C, gece ise 14–18˚C isteği mevcuttur. Sıcaklık -2°C’ye düşerse, bitki tamamen zarar görmektedir Sonuçta verim de düşüşler meydana gelmektedir. Sıcaklığın  10˚C’nin altında ve 30˚C’nin üzerinde olması bazı sıkıntıları ortaya çıkarmaktadır.

Domates Tohumu Çimlenmesi. Ocaklara atmadan önce 1 gün suda ya da nemli bez içerisinde bekletilmesi çimlenme oranını artacaktır. Toprak ısısı 10-20°C arasında olmalıdır. Tohumlar kap içerisinde ya da viyöllerde gerçekleşecekse eğer kap ya da viyolün üst seviyesine 1 cm kala ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprak atılmalı ve nemlendirilmelidir. Daha sonra domates tohumu yerini almalı ve geriye kalan kısım da aynı toprakla doldurma işlemi gerçekleşmektedir.

Domates Tohumu Çimlenmesi. Ekilen tohumun üstü kapatılmalıdır. Doldurma işlemi bittikten sonra mümkün ise fısfıs yardımıyla nemlenmektedir. Şeffaf bir naylon / streç film yardımıyla üzeri kapanmaktadır. Sık sık kontrol edilen tohumların toprağının mutlaka nemli olması sağlanmalıdır. Tohumların çimlenmesi tahminen 15 – 20 gün arasında değişecektir. Çimlenmeye başlayan tohumların üzerinden şeffaf naylon kaldırılmalıdır. Domates tohumu direkt güneşe maruz bırakılmamalıdır. Domates tohumları fide şeklini aldığında yaklaşık olarak 4-5 cm şeklinde boya ulaşması beklenmektedir. Bu boylanma ile bahçeye ya da daha büyük bir saksıya şaşırtma işlemi gerçekleşmektedir.

Açıkta domates tohumlarının çimlendiği toprak iyice karışmaktadır. Karışan toprağa domates tohumları atıp, üstü ince toprakla 1 cm kadar kapanmaktadır. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatılmalıdır. Periyodik olarak toprak nemlendirilmelidir. Çimlenme, tahminen 15 – 20 gün içerisinde gerçekleşecektir. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir.  Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır. Fideler asıl yerlerine dikildikten iki hafta sonra birinci çapalama işi yapılmaktadır. Bundan 2-3 hafta sonra da ikinci çapalama gerçekleştirilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP