Domates Sulama Sıklığı

Domates Sulama Sıklığı

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:56
Domates Sulama Sıklığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çimlenme tepsisi ya da plastik bardaklar bahçe toprağı ile doldurulmaktadır. Doldurulan toprağın üst kısmı hafifçe açılır ve domates tohumları içine yerleştirilmektedir. Üzeri yaklaşık 1 cm kadar toprakla kapatılmaktadır. Topraklar çok derinde veya çok yüzeyde olmamaktadır. Bu aşamadan sonra Domates sulama sıklığı akla gelen ilk etmenlerden biri konumundadır.

Güneş gören alanlarda çimlenme işlemi gerçekleşebilirken karanlık bir alanda yapılan çimlenme işlemi daha kısa olacak ve daha çabuk bir şekilde fidelerin ekilme işlemine geçilecektir. Domates sulama sıklığı aşamasında toprağın sürekli nemli kaldığından emin olunmaktadır. Bunun için toprağı, tohumların çimlenmesine zarar vermeyecek şekilde hafif dokunuşlarla test edilmektedir.

Çimlenmeye başlayan domates tohumu hemen saksıya alınmamalıdır. Bir süre daha köklenmesi beklenmelidir. Böylece fideler çok daha sağlam ve sağlıklı olacaktır. Çimlenmeye başlayan domates tohumları karanlık ortamlarda tutulmamaktadır. Tohumlar çimlenmeye başladıktan sonra güneş alan bir alana taşınmalı, 1 ila 1,5 hafta da bu şekilde bekletilmektedir. Bu süre zarfında da toprağın nemli olmasına özen gösterilmektedir.

Bu sürelerin sonunda ise fidelerin saksıya aktarılma vaktinin geldiği anlaşılmaktadır. Altında fazla suyun akabileceği delikleri bulunan drenajlı saksıların delik kısımlarına küçük taşlar yerleştirilmelidir. Bu işlemin nedeni ise saksının drenaj yapısını korumaktır. Taşların üzerine ise temin edilen bahçe toprağı ve gübre ilave edilmelidir. Birbirine ilave edilen gübre ve toprağın homojen bir şekilde karıştığına emin olunmaktadır.

Bu işlemlerin ardından toprağın üzerinde 2-3 cm lik delikler açılmaktadır. Çimlenen fideler dikkatle, köklerine zarar vermeden bu deliklerden içeri bırakılarak üzeri yeniden yeniden 2 – 3 cm kadar toprakla örtülmektedir. Üzerine örtülen toprak çok gevşek ya da çok sıkı bastırılıp bırakılmamalıdır. Çünkü fideler ve kökleri zarar görmemektedir.

Domates fideleri saksılardaki yerini aldıktan sonra toprak hep nemli kalacak şekilde domates sulama sıklığı işlemine devam edilmelidir. Domates aynı zamanlarda sulanmaya seven bir bitki olduğu için belirlenen bir zamanda sürekli aynı şekilde sulanmalıdır. Sulama işlemi bitkinin doğrudan güneş almadığı, hafif gölge alanlardayken yapılması faydalı olacaktır.

Domates çiçeklenene kadar doğrudan şiddetli güneş ışığına ihtiyaç duymamaktadır. Hatta öyledir ki güneş ışığı bu süreçte zarar verebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP