Domates Muhafaza Şekilleri

Domates Muhafaza Şekilleri

ABONE OL
Mart 30, 2023 07:25
Domates Muhafaza Şekilleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Muhafaza Şekilleri

Domates muhafaza şekilleri çeşitlerine göre yapılmaktadır. Bunun yanında hasat zamanı, hasat şekli, iklim ve toprak faktörleri önemli olmaktadır. Yetiştirme tekniği ile hasat öncesindeki ve hasat sırasındaki hava koşulları da ürünün kalitesi üzerinde etkili olmaktadır. Domatesler şoklanarak asla muhafaza edilmemektedir. Sıcaklık, nem ve hava hareketleri önemli depo koşulları olmaktadır.

Dünya üzerinde domateste dönüm verimi raporlarına bakıldığın 2,5 ton civarında olduğu görülmektedir. Ayrıca ülkemizde dekar başına üretilen domates miktarı ortalama 3,5 ton civarındadır. Dolayısıyla ülkemizde ortalama verim, dünya genelinin ortalama veriminden daha fazladır. Ülkemizde dekar başına verilen bu rakam seralarda 18 ton/da civarına çıkmaktadır. Ayrıca domates tohumu ekim işlemi ile başlayan domates serüveni oldukça iyi takip edilmektedir.

Domates muhafaza şekilleri; soğuk hava depolarında muhafaza yeşil olgun, pembe olgun ve kırmızı olgun olarak depo edilmektedir. Domates tohumu ekiminde çeşitler arasında bu şekilde farklar bulunmaktadır. Depo şartlarında da bu koşullara göre değişmektedir. Depo sıcaklığı ve nem oranı genel olarak aynı olmakla birlikte saklanmaktadır. 12-15 derecede depo nemi %85-90 muhafaza süresi 3 hafta olması gerekmektedir. Kontrollü atmosferde muhafaza şekli olarak; Karbondioksit oranı % 3-5, oksijen oranı % 3-5 şeklinde depo edilmektedir. Amaç, domateste muhafaza süresini uzatmak amaçlanmaktadır.

Tam olgun domatesler, 2 °C sıcaklık ve %85 nemli depolarda saklanması gerekmektedir. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda mutlaka tüketime sunulması gerekmektedir. Pembe olgun, depo sıcaklığı, 7 derece depo nemi % 85-90, muhafaza süresi 10 gün depo edilmesi gerekmektedir. Kırmızı olgun, 2 derecede  %85 depo nemi, muhafaza süresi 5-6 gün şeklinde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Domates muhafaza şekilleri. Aktif ve pasif atmosferde domatesler çürük, bozuk olanlar ayrılır ambalajlara konulur ağzı açık olarak ön soğutmaya yaklaşık 6 veya 10 saat alınmaktadır. Bu şekilde kontrollü muhafazada 90 gün muhafaza edilmektedir. Ambalajlama tekniği domates için, kartonlardan yapılan ambalajların kullanılması gerekmektedir. Bu ambalajlar bu şekilde, pazarlara sunulmaktadır. Yaygın olarak plastik kasalar kullanılmaktadır. Domates için ideal olanı tek sıra olarak ambalaj kaplarına yerleştirilmesi gerekmektedir. Diğer yandan salkım domateslerde salkım hâlindeki meyvelerin birbirini ezmeyecek şekilde salkımların ambalaj kaplarına uzunlamasına yerleştirilmelerine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP