Domates Hangi Gübreyi Sever?

Domates Hangi Gübreyi Sever?

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:33
Domates Hangi Gübreyi Sever?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates hangi gübreyi sever. Ilık ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Soğuklardan hoşlanmamaktadır. Özellikle ılık ve sıcak bölgelerde yetiştiriciliği daha verimli ve yüksek olmaktadır. Domates tohumu besin maddesince fazla topraklarda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kimyasal ve organik gübreler uygulanması gerekmektedir. İnsan sağlığı için önemli organik gübreler olmaktadır.

Mutlaka gübre uygulaması yapılmadan toprak analizi yapılması gerekmektedir. Daha sonra uygulaması yapılması gerekmektedir. Çünkü, bu bitki için önemli olmaktadır. Bitkiler toplam besin maddesi ihtiyacının yaklaşık olarak %20’sini fide döneminde, %35’ini çiçeklenme hasat arası dönemde ve geri kalan %45’lik miktarını da olgunlaşma ve hasat döneminde topraktan almaktadır.

Tüm işlemlerden yapılmadan, herhangi bir gübreleme yöntemi uygulamadan önce, alanın toprak durumu kontrol edilmelidir. Bu nedenle toprak analizi yaptırmak şarttır. Ayrıca  altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmak gerekli bir durumdur. Ekim işlemi için  alanların tümü aynı değildir. Bu nedenle toprak ve doku analizi sonucunu dikkate almak gerekmektedir. Aynı zamanda tarlada daha önce yetiştirilen  ürünlerinde bilinmesi ve daha sonra gübreleme programı uygulanması gerekmektedir. Taban gübrelemesi mutlaka toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Taban gübresi ürün arazide yokken yapılan gübre olarak bilinmektedir. Organik kaynaklı gübreler hem toprak yapısı için hem de yetiştirilecek ürün için olumlu etki özelliğine sahiptir.

Toprağa verilecek azotlu gübrelerde analiz sonucu topraktan ürün ile kaldırılan azot ile yaprak tarafından tüketilen azot tespit edilmektedir. Ancak, bunlarla birlikte azotun yıkanması ve buharlaşması da dikkate alınması gerekmektedir. Meyve ve yaprak için topraktan kaldırılan toplam azot miktarı %75 artırılarak toprağa ilave edilmesi gerekmektedir. Dekardan 10 ton domates alan yetiştirici topraktan bu ürünle toplam 16 kg azot almaktadır.  Domates hangi gübreyi sever ve oldukça fazla kullanmak istemektedir. Kompost, hayvansal gübre artıkları ve bitki artıkları gibi gübreler verilmesi uygun olmaktadır

Domates hangi gübreyi sever. Yetiştiriciliğine göre fazla olması nedeniyle, daha hassas ve yoğun gübre programı uygulanması gerekir. Doğu Akdeniz Bölgesi topraklarında yaklaşık olarak örtü altı yetiştiricilik yapılan sera topraklarının %85’nin organik madde miktarı %4’dün altında olmaktadır. Ancak, bu alanlara dekara 5 -6 ton organik madde verilmesi gerekmektedir. Domates alt taban gübreler ve üst gübreler ve doğal organik gübreler verilmesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP