Domates Ektikten Sonra Bakım Nasıl Yapılmaktadır

Domates Ektikten Sonra Bakım Nasıl Yapılmaktadır

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:54
Domates Ektikten Sonra Bakım Nasıl Yapılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates ektikten sonra bakım nasıl yapılmaktadır? Ekim işleminin başında fidesi yetiştirme materyalinin (Viyol, yastık vb.) tava getirilmesi bulunmaktadır. Daha sonra domates tohumu ekim işlemi yapılmalıdır. 3-4 saat ıslatılan tohumlar, 1-3 cm derinliğinde ekilmelidir. Tohum ekiminin takibinde toprak tekrar hafifçe sulanmalıdır. Tohumun çimlenmesi için toprak sıcaklığının 12-15°C olması gerekmektedir. Bu sıcaklık koşullarında tohumlar 5-13 gün içerisinde çimlenmektedir. Kotiledon yapraklarının tam gelişimini tamamlamasıyla domates fideleri şaşırtılma zamanı için en uygun halini almaktadır. Domates bakımında gübrelemeden çapalamaya kadar giden uzun ve zahmetli bir yol vardır.

Domates ektikten sonra bakım nasıl yapılmaktadır? Derin sürümle hazır olan toprak, sonbaharda 3-4 ton/da ahır gübresi alır. İlkbaharda ise karık hazırlığından önce taban gübresi alır. Fosforlu gübrenin tamamı gider. Diğerlerin üçte biri taban gübresi olarak gider. Geriye kalan gübreler ise bitkilerim üzerinde meyve görülmeye başladığı zaman verilmelidir. Meyveler fındık büyüklüğüne geldiğinde 10 ila 15 gün arayla 2-3 kez 100 lt suya 400-600 gr olacak şekilde yapılan magnezyum uygulanmaları ve verilen yaprak gübresi meyve kalitesini arttırmaya yönelik olumlu etki etmektedir.

Domates ektikten sonra bakım nasıl yapılmaktadır? İlkbahar geç donlarının tehlikesi kalktığında, toprak ve hava sıcaklığı 12-15°C yi bulduğu zaman fide dikimi gerçekleştirilmektedir. Tarlaya dikim esnasında çiçek atmış ya da meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir. Buna benzer fidelerin verimleri düşük, boyları bodur ve gelişmeleri yavaş olmaktadır.  Güneş altında bekletilmeyen fideler, akşama doğru dikilmelidir. 15-20 cm boyuna gelen fideler genelde dikime hazır hale gelmişlerdir. Dikimde can suyu yeterli miktarda olur. Can suyu ile birlikte, kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı gereken ilaçlamalar gerçekleşir. Sıra arası ve üzeri mesafeler domatesin çeşidine göre değişmektedir.

Fide dikiminden 2 hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde işçiler tarafından yapılan çapa işlemi, tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makineleri yardımı ile yapılmaktadır. İlk çapadan 2-3 hafta sonra ikinci çapalama işlemi yapılmaktadır. Bu esnada 30-35 cm boy alan sırık çeşitlerde ikinci çapa işlemi ile birlikte sırık dikilme işlemi de yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP