Serada Çilek Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:16
Serada Çilek Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serada Çilek Yetiştiriciliği

Serada Çilek Yetiştiriciliği. Akdeniz Bölgesi erkenci çilek yetiştiriciliğinde önemli bir yeri vardır. Ayrıca erkencilikteki amaç kasım, aralık ve ocak aylarında ürün yetiştirip bunu yüksek fiyatlardan satmaktır. Bundan dolayı belirtilen aylarda ürün yetiştirebilecek örtü sistemlerinin kullanılması uygun olmaktadır. Isıtmalı ve ısıtmasız cam ve plastik seralar ile yüksek ve alçak tünellerde yapılabilmektedir. Sera çilek fidesi yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri erken dönemde açan çiçeklerin donlardan zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması olayıdır.

Serada Çilek Yetiştiriciliği. Bu nedenle sera üstünden yağmurlama yapmak, ısıtma yapmak yada sera içine ikinci bir alçak tünel kurma gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Çilek mantarsal hastalıklara karşı oldukça hassastır. Bir önceki mevsimde buğday, arpa gibi tahıl ekilmiş alanlar tercih edilmektedir. Böyle topraklar bulunamadığı zaman toprak ilaçlar yardımı ile temizlenmelidir.

Masuraların üzerine çift sıra sistemle dikim yapılmaktadır. Üzerlerine 50-60 cm taban genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde plastik tüneller kurulmaktadır. Böylelikle bu dikim şekli salma sulama yapacak olan yetiştiriciler için uygundur. Yağmurlama veya damla sulama yapacak üreticiler ise 120 cm genişliğinde olan masuralara 4 sıra çilek fidesi dikilir ve üzerine alçak plastik tüneller kurulur. Diğer dikim yöntemine göre daha fazla fide dikildiğinden dolayı verim de daha yüksek olur.

Serada Çilek Yetiştiriciliği. Sera arılarla döllemeyi kolaylaştırmak ve hastalıkları azaltmak adına uygun havalarda 2-3 saat havalandırılmalıdır. Hasat tarla yetiştiriciliğinden 1-3 hafta önce başlayabilmektedir. Çilek fidesi verim ve kalite toprak ve bakım koşullarına göre değişkenlik gösterir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP