Patates Böceği ile Mücadele Yöntemleri

Patates Böceği ile Mücadele Yöntemleri

ABONE OL
Mart 28, 2023 06:03
Patates Böceği ile Mücadele Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HASTALIK BELİRTİLERİ : Patates böceği ilacı ergin ve larvaları patates ve patlıcan yapraklarını genellikle dıştan başlayarak içe doğru yemekte, ya da yaprakta bir delik açarak bu deliği genişletmek suretiyle beslenmektedir. Larva ve erginler patates ve patlıcanın çiçekleri ile de beslenmekte, patlıcan meyvesini kemirerek yemektedirler.Erginler, sıcaklık 12°C’ nin altına düştüğü zaman kışlaklarına çekilirler.

Zararlı Olduğu Bitkiler

Asıl ismini konukçudan alan patates böceği, önce patateste, sonrasında patlıcanda beslenir. Kış eğer sert geçmez ise, patates böceği ergini yoğun olacağı için domates ve akraba türlerinde görülür . Kültür bitkileri olarak ise biber ve hıyarda da Konya’da görülmüştür.

Patates Böceği İlacı İle Mücadele Yöntemleri

Patates Böceği İlacı ile Kültürel Mücadele

Sonbaharda patates hasadının tamamıyla yapılmasına özen gösterilmeli ve tarlada yumru bırakılmamalıdır. İlkbaharda bir önceki yıl dikili olan alanlar dolaşılmalı ve kalan patates bitkileri, üzerindeki böcekler ile birlikte yok edilmelidir . . Ekim yapılacağında 1 yıl önceden kalan artıklar , yumrular ve etrafta konukçu olabileceği yabancı otlar imha edilmelidir.

KİMYASAL MÜCADELE :

Yeşil aksam ilaçlaması: Patates böceği ilacı kimyasal mücadelesinde bir eşik bulunmamakla birlikte; patates bitkisi böcek yoğunluğuna, bitkinin dönemine ve gelişimine bağlı olarak %20-40 oranında meydana gelecek ürün kaybını tolere edebilmektedir.

İkincisi; patates böceği ilaçlamasının biyolojik dönemlerinde ilaçlama yapılacağı kaynaklara göre %20 patates zararı tolere edildikten sonra yazsa da ekolojik koşullar göz önünde bulundurularak üreme yeteneği yüksek olan patates böceğine karşı, toprak diplerini ve yapraklarda patates böceği yeniği görüldüğü ilk an yaprak altı kontrol edilmeli ve yumurta varsa hemen ilaçlama yapılmalı.

İkinci kez ilaçlama yapılacaksa; aynı grup ve etken maddeye sahip ilaçlar tercih edilmemeli.

Tohumluk ilaçlaması: 

Dikim öncesi yumrular ilacın etiketinde önerildiği şekilde ilaçlanır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP