Ispanak Tohumu Özellikleri

Ispanak Tohumu Özellikleri

ABONE OL
Mart 28, 2023 05:56
Ispanak Tohumu Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ispanak Tohumu Özellikleri

Ispanak Tohumu Özellikleri. Sıcak bölgelerimizde yaz sonlarında ve kışın, soğuk yörelerimizde ise kış ve ilkbahar döneminde üretimi sağlanmaktadır. Kış mevsimi boyunca bütün bölgelerimizde tüketilen sebzeler arasında yer almaktadır. Matador koyu yeşil renkte ve geniş yapraklı bir çeşittir. Çabuk tohuma kalkmamaktadır. Bu özelliğinden dolayı pazar veya manavlarda aranan çeşitler arasındadır.  16 veya 25 derece sıcaklık çimlenme ve yetişmesi için uygun sıcaklıktır. İthal matador ıspanak tohumu  serin iklim sebzesi olup soğuğa dayanıklıdır.

Ispanak Tohumu Özellikleri. Kireç oranı yüksek, organik maddeler bulunan gevşek yapılı ve hafif killi topraklar uygundur. Killi topraklarda verim ve kalite önemli ölçüde artmaktadır.
Ispanak bitkisinin ana ve ikinci ürün olarak yetiştiriciliği yaygındır. Toprağa çiftlik gübresi verildikten sonra 20 veya 25 cm derinliğinde sürüm yapılmaktadır. Ticari gübreler sürümden sonra toprak yüzeye verilmelidir. Daha sonrasında kazayağı ve diskaro ile toprağın 8 veya 12 cm derinliğine karıştırılmaktadır.

1 ay önce kadar azotlu gübre serpme yöntemiyle atılır ve ardından hemen yağmurlama sulama yapılır ki yapraklarda gübre kalarak sararma yapması engellemektedir. İhtiyaca göre 10 veya 12 kg azot,8 veya 10 kg P2O5, ve toprağın ihtiyacı kadar K2O verilebilmektedir. İyi hazırlanmış tavlı toprağa dekara 1 veya 1,5 kg  ıspanak tohumu gelecek şekilde ekim yapılmaktadır. Mibzerle ekim yapılacak ise sıra arası 20 veya 25 cm, sıra üzeri 3 veya 5 cm gelecek şekilde tohum sıklığı sağlanmalıdır.

Ispanak Tohumu Özellikleri. Sıcaklığın 15 veya 18 derece ideal olmaktadır.  Ispanak tohumu çimlenmesi için 5 derece sıcaklık gereklidir. Özellikle toprak sıcaklığının yükselmesi çimlenmeyi hızlandırır ve çimlenme süresini kısaltmaktadır. Toprak sıcaklığı 30 dereceyi bulursa tohum çimlenme göstermemektedir. Ayrıca matador ıspanak tohumları hafif basık, iri ve üzerleri pürüzlüdür. Erkek bitki oranı azdır. Tohumculuk için uygundur. Üniversal ıspanak tohumu yuvarlaktır. Erkek bitki oranı % 50 civarındadır.

Ispanak tohumu, yalancı bir meyvedir. Tohum rengi, yeşilimsi kahverengi ve bej renkte olabilir. Tohum 3 veya 3.5 cm çapındadır. Ispanağın tohumları da dikenli ya da pürüzsüz olmak üzere iki tipte olmaktadır. Tohum normal şartlarda 16-25 derecede 6veya 8 günde çimlenmektedir. Dekara 0,7 veya 1 kg tohum kullanılmaktadır. Elle ekim yapılırsa daha fazla tohum kullanılmaktadır. Mibzerle ekimin iki katı kadar tohum atılmaktadır. Tohum derinliği 3-4 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ispanak bitkisinin gelişmesi için sulamanın düzenli yapılması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP