Çilekte Yaprak Biti

Çilekte Yaprak Biti

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:09
Çilekte Yaprak Biti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte Yaprak Biti İlacı

Çilekte Yaprak Biti İlacı. Genel olarak 1,5–3 mm boyunda, armut biçiminde küçük yapıda böceklerdir. Yumurtaları parlak siyah renkte, uzunca oval biçimde 0,5 mm uzunluğundadırlar. Yaprak bitleri gruplar (koloni) halinde yaşarlar. Kışı meyve ağaçlarının dal ve sürgünleri üzerine bırakmış oldukları yumurta döneminde geçirmektedirler.

Zarar Şekli : Meyve ağaçlarının taze sürgünlerinde, genç yapraklar ve yaprak sapları üzerinde gruplar halinde beslenmeleri sonucunda, sürgünlerde kısalma ve yapraklarda kıvrılmalar görülmeye başlamaktadır. Yoğunluğunun yüksek olması halinde, çilek fidesinde meyvelerin küçük kalmasına ve meyve şekillerinin bozulmasına neden olmaktadır. Bazı türler beslendikleri yaprakların kuvvetlice kıvrılmasına, kırmızı lekelerin oluşmasına, meyvelerin şeklinin bozulmasına ve küçük kalmasına neden olurlar. Virus hastalıkları taşımaları nedeniyle de ikincil zararları da önemlidir.

Zararlı Olduğu Bitkiler : Elma, Armut, Çilek, Kayısı , Erik vb.  bitkiler.

Çilekte Yaprak Biti İlacı. Kültürel Önlemler : Bahçe içerisindeki yabancı bitkiler imha edilmelidir. Toprak sürümüne özen gösterilmelidir. Meyve bahçeleri ve yakınında yaprak bitlerine hassas bitkiler yetiştirilmemelidir. Kış ve erken ilkbaharda ağaçlar kontrol edilmelidir. Yumurta görüldüğü taktirde yapılacak budama ile popülasyon düşürülmelidir

Kimyasal Mücadele : Çilek fidesi yaprak biti aşırı üreme yeteneklerinden dolayı, yaprak bitleri ağır hasarlara neden olabilen zararlıdır. Bilinçsiz yapılan ilaçlama ve yaprak biti mücadelesi yüzünden kimyasal ilaçlara olan dirençleri azaltmaktadır. Seralarda yaprak biti popülasyonu daima doğurgan dişilerden meydana gelmektedir. Genç yaprak bitleri doğarlar ve derhal bitki özsuyu ile beslenmeye başlarlar.

Çilekte Yaprak Biti İlacı. Çok çabuk gelişirler ve ergin olmadan önce dört kez deri değiştirmektedirler. Sonbaharda meydana gelen dişiler, yumurtalarını tomurcukların dibine veya yakınına bırakırlar. Bunlar, ilkbaharda açılır. Yeni çıkan bireyler, tomurcukların üzerinde veya çilek fidesi çiçeklerinin içerisinde beslenirler ve doğurarak çoğalmaktadırlar. Nisan-Mayıs aylarında kanatlı bireyler olan yaprak bitleri mayısta en yüksek bulaşmayı yaparlar.

En uygun ilaçlama zamanı, çileklerin yapraklı olduğu devrede, 100 sürgünde 15 bulaşık sürgün görüldüğü zaman başlamalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP