Çilekte Çiçek Thripsi ve İlaçları

Çilekte Çiçek Thripsi ve İlaçları

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:08
Çilekte Çiçek Thripsi ve İlaçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte Çiçek Thripsi ve İlaçları

Çilek Çiçek Thripsi ve İlaçları. 0.9–1.3 mm büyüklüğünde, oldukça küçük, ince uzun ve hareketli böceklerdir . Erginler iki çift kanatlı olup, kenarlarında saçak şeklinde kıllar bulunur. Yumurtalarını çiçek ve yaprak dokusu içine bırakır. Kışı ergin halde toprakta ve bitkiler üzerinde geçirirler. Çilek fidesi çiçek tomurcuklarının oluşmasıyla birlikte çileğe geçerler ve çiçek döneminde yoğunlukları artar.

Çileğin çiçek ve meyvesinin bitki özsuyunu emerek, çiçek dökümü ile verim düşüklüğüne, meyvenin küçük, sert ve çekirdekli olmasına, düzensiz olgunlaşmasına, bronzlaşmasına ve şekil bozukluğuna neden olmaktadır. Yüksek popülasyonlarda %90 oranında zarar yapabilirler. Çileğe emgi yerlerinden değişik bakteri, mantar ve virüs hastalıklarını bulaştırarak da zararlı olurlar.

Çilek Çiçek Thripsi ve İlaçları. polifag türlerdir. Pamuk, turunçgil, kuşkonmaz, taş yoncası, üçgül, domates, bamya, biber, fasulye, soya, kavun, karpuz, patlıcan, böğürtlen, karanfil, krizantem ve birçok süs bitkisi ile çiçekli yabancı otlar konukçularıdır.

Mücadelede kültürel tedbirlere önem verilmelidir. Bunun için; zararlının yoğun olarak çıktığı alanlarda, yabancı ot temizliğine dikkat edilmelidir. Çünkü konukçuları arasında çiçekli yabancı otların çok önemli olduğu ve bunlardan kültür bitkilerine geçerek zarar yaptıkları belirlenmiştir. Ayrıca, çilek fidesi tarlası içerisinde ve etrafında zararlının diğer konukçuların bulundurulmamasına özen gösterilmelidir.

Çilek Çiçek Thripsi ve İlaçları. Çilek fidesi doğrudan kimyasal mücadele önerilmesi yerine, diğer zararlılar (Kırmızı örümcek, Yaprakbiti vb.) ile entegre edilmesi ana hedef olmalıdır. Çabuk direnç geliştirmeleri nedeniyle, bilinçsizce ve yoğun ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP