Çilekte Antraknoz ve İlaçları

Çilekte Antraknoz ve İlaçları

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:10
Çilekte Antraknoz ve İlaçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte Antraknoz ve İlaçları

Çilekte Antraknoz ve İlaçları. genellikle hastalık ilk olarak stolon veya yaprak sapları üzerinde küçük koyu lezyonlar olarak görülmektedir. Dolayısıyla bu lekeler zamanla genişlemektedir. Hastalık ilerlediği dönemde  meyveler koyu, çökük ve kuru  olarak olmaktadır. Lekeler yaprak ve stolonları kuşatırsa çilek fidesi yaprak ve kökleri oluşamaz ve yavru bitkiler ölmeye başlamaktadır. Özellikle yaprak sapı lezyonları toprağa yakın kısımlarda ortaya çıkar. Bununla birlikte yaprak o noktadan itibaren yan yatıp asılı bir şekil almaktadır.

Çilekte Antraknoz ve İlaçları. Bazen hastalık yaprak lekesi olarak da başlar. Yapraklarda lekeler yuvarlak, bir kaç mm büyüklüğünde, griden siyah renge dönüşen bir  renk alırlar. Ve bu tür lekeler yapraklarda çok sayıda renk değişikliği meydana gelmektedir. Fungus yaprak ve stolonlar dan ya da bunlar üzerindeki sporların yıkanması sonucunda bitkilerin kök boğazı bölgesinde de ortaya çıkmaktadır. Böyle infektelenen bitkiler kısa bir süre normal olarak gelişir gibi görünür, fakat kısa bir süre sonra solar ve ölür. Kırmızımsı bir kahverengi, sert çürüklük ya da çizgiler kök boğazı kısmında gelişirler. En iyi şekilde de buralar uzunlamasına kesildiğinde görülür. Meyveler üzerinde yuvarlak, sert ve çökük lekeler şeklinde kendini gösterirler. Ayrıca renk olarak başlangıçta koyu renkli ve zamanla siyaha dönmektedir. Bu lekeler genişler ve tüm meyveyi sarmaya başlarlar. Hastalık şiddetli olduğu zamanlar çilek fidesinde yeşil meyvelerde hastalıktan etkilenmektedir.

KONUKÇULARI: Çilek, turunçgil, sebze, sert ve yumuşak çekirdekli meyveler ve sert kabuklu meyveler başlıca konukçuları arasındadır.

Çilekte Antraknoz ve İlaçları.

KÜLTÜREL MÜCADELE:

-Hastalık taşımayan sağlıklı çilek fidesi kullanılmalıdır.
-Aşırı azotlu ve yanlış gübrelemeden kaçınılmalıdır.
-Sırta dikim, malçlama (organik malç) ve damla sulama tercih edilmelidir.
-Hastalıklı meyveler sık sık toplanarak imha edilmelidir.

KİMYASAL MÜCADELE:

Etken maddesi uygun olan bitki besin elementleri ile  kimyasal uygulama yapılmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP