Çilek Fidesi Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Çilek Fidesi Yetiştiriciliğinde Gübreleme

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:18
Çilek Fidesi Yetiştiriciliğinde Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Fidesi Yetiştiriciliğinde Gübreleme. önemli bir faktördür. Yetiştiricilikte iki konuda gübreleme ön plana çıkar. Birincisi toprak hazırlığı döneminde, ikincisi ise bitkinin büyüme dönemi ve verime yattığı zamandır. Toprak hazırlığı döneminde bol organik gübreleme yapılmalıdır. Toprak 30-45 cm derinliğinde işlenmektedir. Ve dönüme yaklaşık 6-10 ton çiftlik gübresi atılmaktadır. Gübre atıldıktan sonra ikinci kez 25-35 cm derinliğinde işlenmektedir.

Daha sonra saf olarak amonyum sülfat veya nitrat verilerek yüzeysel sürüm yapılmaktadır. İkinci gübreleme, çilek fidesi dikiminden sonra besin maddelerine ihtiyaç duyduğu anda yapılmaktadır. Her yıl sürme olmadan dekara 30-40 kg amonyum nitrat, 40-60 kg fosfat,40-60 kg potasyum sülfat verilmelidir. İlk gübrelemeden sonra bitkinin büyüme ve verimine bakılarak ara gübreleme yapılabilmektedir. Çilekte meyve verme zamanında büyümesi yavaşlar, meyve alındıktan sonra tekrar büyüme dönemine geçer.

Çilek Fidesi Yetiştiriciliğinde Gübreleme. yetiştiriciliğinde bitkinin büyüme döneminden önce toprağa azotlu gübreleme yapılmaktadır. Azotlu gübreleme, ilkbaharda sürme başlamadan 1-2 hafta önce ve her hasat yapıldıktan sonra yapılmalıdır. Fosforlu ve potasyumlu gübreler ise sürme olmadan önce tamamı verilir. Bitki meyve verme döneminde bol miktarda fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar ve ikinci sürme zamanında en yüksek seviyede potasyum alır. Potasyum çilek fidesi bitkisinin soğuğa direncini artırır.

Çilek Fidesi Yetiştiriciliğinde Gübreleme.

  1. Azot kullanımı az veya fazla verilmemelidir. Önerilen miktardan az kullanılması yapraklarda renk açılmasına, sürme yavaşlar ve verim azalır. Fazla azotlu gübreleme ise yaprak rengi koyulaşır ve vejetatif büyüme olmaya başlar verim azalır. Ayrıca aşırı azot kullanımı toprakta tuzluluğa neden olabilir.
  2. Potasyumlu gübrenin az kullanımında soğuğa direnç azalır, verim azalır, hasada kadar meyve dayanımı azalır, hızlı çürüme gerçekleşir, raf ömrü azalır. Şeker dengesi azalır ve meyve küçük olması durumunda albenisi azalır.
  3. Fosfor kullanımı ise çilek fidesi bitkisinin kök gelişiminde, çiçek ve meyve oluşumunda etkilidir. Meyvede renk teşekkülünde, dona ve yola dayanımı üzerinde de etkileri vardır. Bu etkilerinden dolayı eksikliğinde de ters etki gösterecektir.
  4. Mangan ve magnezyum eksikliğinde yapraklar ve meyveler küçük kalır. Yapraklarda sararma meydana gelir.
  5. Toprağa ara ara kükürt atıldığı durumlarda mantari enfeksiyonlara karşı koruyucu önlem alınmış olur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP