Çilek Dikim Zamanı

Çilek Dikim Zamanı

ABONE OL
Mart 28, 2023 07:29
Çilek Dikim Zamanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Dikim Zamanı

Çilek Dikim Zamanı Ne Zamanı. Bu konuda birçok farklı tarih söylenmektedir. Burada asıl önemli olan faktör iklimdir. İklim şartlarına göre yaz ekimi kış ekimi ilkbahar ekimi  sonbahar ekimi yapılabilmektedir.

Yaz Dikimi: Frigo fidelerde temmuz-ağustos aylarında dikim yapılmaktadır. Dikim 30×35 cm aralık ve mesafelerde üçgen şeklinde dikim yapılmalıdır. Çilek fidesi dikimden sonra bitkiler günde 2-3 defa olmak üzere 15-20 gün üstten sulanması gerekir. Dikimden hemen sonra açan çiçekler ve kollar koparılarak bitki gelişimi ve meyve kalitesini artırmaktadır. Bunun amacı bitkinin daha kuvvetli ve iyi gelişerek büyümesini ve kalite artışını sağlamaktır. Bu dikim sisteminde dekara 6.000-7.000 fide kullanılmaktadır. Bir dekardan 5-7 ton ürün alınabilmektedir.

Çilek Dikim Zamanı Ne Zamanı.

Tüplü Taze Fide Dikimi: Bu yöntemle fidelikte Mayıs-Haziran aylarında oluşan yavru bitkiler steril yetiştirme ortamlarında küçük plastik torbalarda mistleme altında köklendirilmektedir. Temmuz-ağustos aylarında esas yerlerine dikimi gerçekleştirilmektedir. Erkencilikte birinci sırayı alarak aynı zamanda verim yönünden yaz dikimi kadar verimli yapıda ürün gelişimi sağlanmaktadır.

Kış Dikimi: Kışları ılık geçen yerlerde (Akdeniz) ekim-kasım aylarında taze fidelerle yapılan dikim şeklidir. Fide kökleri 8-10 cm kalacak şekilde ve taç kısımlarında  2-3 genç yaprak olacak şekilde yapılmalıdır. Fideler % 0.1’lik fungusit çözeltisine 5-10 dakika batırılıp, açılan çukurlara tam kök boğazı hizasında dikim yapılmalıdır. Çilek fidesi dikimden sonra bolca can suyu verilmesi gerekir. Dikim 25×30 cm aralık ve mesafelerde üçgen şekilde yapılır paperwriter. Dekara 7.000-8.000 fide dikilir. Verim oldukça düşüktür. Birinci yıl 1-1.5 ton ikinci yıl ise  4-5 ton ürün alınabilmektedir.

Çilek Dikim Zamanı Ne Zamanı.

İlkbahar Dikimi: Kışları soğuk geçen bölgelerde genellikle nisan ayında yapılan dikim şeklidir. Bu dikimde frigo fideler kullanılmaldır. Bu bitkiler mayıs ve haziran aylarında az miktarda çiçek açarak meyve vermeye başlarlar. Ancak esas ürün ertesi yıl alınmaktadır. Sonbahar Dikimi: Fidelikten sökülen taze fidelerle eylül ayında yapılan dikim şeklidir. Bu dikimde erken meyve elde edilmesine karşın, meyve verim ve kalitesi düşük olmaktadır. Ayrıca Akdeniz Bölgesinde eylül ayı sıcak olduğundan çilek fidesi tutma oranı da düşük olmaktadır. Bu dikimde yetiştiricilik örtü altında yapılması tavsiye edilir. Bitkiler erken çiçek açmakta ve kış aylarında meydana gelen donlardan zarar görebilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP