Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

ABONE OL
Mart 27, 2023 15:20
Hurmanın Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan gelince dört bir yanımızda görmeye başladığımız lezzetlerden hurmayı yakından tanıyalım diyoruz bugün. Onu çok seviyor, o kendine has tadına bayılıyoruz ama ne işe yarar ne kadar biliyoruz dersiniz? Gelin, şimdi hurmanın faydaları nelerdir öğrenelim.

Fiyatı çoğunlukla cep yakan seviyelerde dolaşsa da ramazanda az çok tüm sofraların misafiri olan hurma, sadece enfes lezzetiyle değil binbir çeşit faydasıyla da vücudumuza çok şey sağlıyor çünkü. Hal böyle olunca uzun süreler aç ve susuz kalan vücutta olumlu etkileri çok daha fazla hissediliyor.

Ramazanın gelmesine, her yerin hurmayla dolu olmasına sevinmek için nedenimiz çok anlayacağınız. Buyurunuz, nedenlerimizi sıralayalım.

Hurma nerede bulunur?

Hurmanın faydalarını bir bir sıralamaya başlamadan önce tam şu an aklınıza takılmış olabilecek “Lezzetli bir hurmayı nereden alabilirim?” sorusuna yanıt vererek başlayalım, iftar sofrasını hurmasız bırakmak istemeyenlere hızlıca destek olalım. En lezzetli ve kaliteli hurmaları güvenilir aktarlardan kolayca temin edebilir, online olarak şipşak eve sipariş verebilirsiniz.

Hurmalarımızı temin ettiğimize göre hadi gelin şimdi de vücuda olan faydalarına geçelim…

Hurma, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kan şekerini dengeliyor

Hurmanın ramazanda daha fazla yenmesinin sağlık açısından en önemli etkilerinden biri kan şekeri üzerinde oluyor. Hurma ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, yani yaklaşık günde 2-3 tane yendiğinde, kan şekerinin sağlıklı seviyelerde seyretmesini sağlıyor.

Özellikle uzun süre hiçbir şey yenilip içilmeyen ramazan günlerinde, ilk yenen yiyecekler kandaki şeker seviyesini bir anda fazlaca yükselebiliyor. Hurma, içinde yüksek oranda şeker olduğu söylense de glikoz gibi zararlı bir şeker olmadığı için oruç açma konusunda en sağlıklı seçeneklerin başında geliyor.

Ama yeniden tekrar etmekte fayda var, hurmayı fazla miktarda yerseniz şekerinizi yükseltecektir, bu yüzden günde sadece 2 ya da 3 tane yemeniz yeterli.

Bu özelliği dışında da hurmanın vücudumuza birçok faydası var tabii. İşte onlardan en önemlileri de şöyle…

Güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu temizliyor, hastalıklardan korunmamızı sağlıyor

Hurma yüksek besin değerleri sayesinde vücudumuzun dört bir yanına fayda sağlıyor. Özellikle güçlü antioksidan özelliği gösterdiği için vücudumuzun serbest radikallerden kurtulmasına destek oluyor ve bu sayede bizi birçok hastalıktan koruyor.

Antioksidan özelliği aynı zamanda kanser konusunda da vücuda destek oluyor

Hurmanın antioksidan özelliği oldukça güçlü dedik, bizi hastalıklardan koruduğunu söyledik. Ama bu konunun altını çizmeden geçmek olmaz. Çünkü hurma, birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyor, kanserli hücrelerin oluşumunu olabildiğince önlerken oluşmuş olanların da büyüyüp yayılmasının önüne geçtiği söyleniyor.

Hurma, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor

Hem antioksidan etkisi hem kolesterole neden olmaması hem de K vitamini sayesinde hurma, en kalp dostu yiyeceklerin de başında geliyor. Damarların tıkanıklığına neden olabilecek maddelerin vücuttan atılmasına destek veren hurma, böylece ciddi sonuçları olabilecek kalp ve damar hastalıklarına karşı da bizim yanımızda yer alıyor.

İçindeki vitaminler sayesinde hafızayı güçlendiriyor

Hurmanın içinde A, B1, B2, B3, B6 ve K vitaminleri bulunuyor. Tüm bu vitaminler de vücudumuzun dört bir yanına dağılıp fayda sağlamak için adeta sırada bekliyor. Sağladıkları faydaların en önemlilerinden biri de hafızayı güçlendirmesi. Her gün düzenli olarak 2-3 hurma yiyerek yaşlılıkta karşınıza çıkacak hafıza kaybı gibi durumlardan korunabilir, günlük unutkanlıklarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

Hurma, içindeki mineral ve vitaminler sayesinde kansızlık sorununa çare oluyor

Hurmanın içinde bol miktarda demir, potasyum, kalsiyum gibi mineraller ve K vitamini bulunduğundan kansızlık ya da anemi olarak adlandırılan rahatsızlığa karşı vücudun en önemli destekçilerinden sayılıyor. Özellikle demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkan kansızlık sorunu için uzmanların önerdiği besinler arasında yer alan hurmayı düzenli olarak tüketmek önemli.

Hurma içindeki kalsiyum sayesinde kemik gelişimini de destekliyor

Hurmanın içinde bolca mineral bulunuyor diyorsak boşuna değil. Bu minicik meyvenin içinde bolca kalsiyum, potasyum ve fosfat da bulunuyor. Bu mineraller de özellikle gelişme çağında olan çocukların kemiklerinin gelişmesinde büyük rol oynuyor. Yetişkinlerde ise kemik sağlığının korunmasında etki gösteriyor.

İçindeki A vitaminiyle göz sağlığını olumlu etkiliyor

Hurmanın tepeden tırnağa, vücudumuzun her noktasına faydası var desek yanlış olmaz. Ondan belki de hiç beklenmeyecek bir fayda olsa da hurma, göz sağlığı açısından da oldukça yararlı. Bunu da içindeki A vitaminine borçlu. Mis.

Karaciğerin daha sağlıklı olmasını sağlıyor

Hurmanın içinde bulunan B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri karaciğerin sağlıkla işlemesi konusunda en önemli destekçilerden sayılıyor. Bu nedenle karaciğeri konusunda sıkıntı yaşayanların, karaciğeri daha sağlıklı bir şekilde çalışsın isteyenlerin evlerinden hurmayı eksik etmemesi gerekiyor.

Elbette karaciğerinizle ilgili çok ciddi bir sıkıntınız varsa düzenli olarak hurma yemeden önce doktorunuza da danışmanız ve günde ne kadar yemeniz gerektiğini öğrenmeniz büyük önem taşıyor. Çünkü hiçbir yiyeceği kendi kendinize tedavi amaçlı kullanmamalı, mutlaka alanında uzman doktorlardan bu konuda bilgi almalısınız, unutmayın.

Hurma, sinir, stres, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor

Hurmanın vücudumuza ve ruhumuza en önemli faydalarından biri de sinir sistemimizin düzenli çalışmasına destek olması. Çünkü düzenli ve sağlıklı çalışan bir sinir sistemi, bizi stresten ve stres kaynaklı üzüntü, uykusuzluk gibi sorunlardan uzak tutuyor. Bu da hurmayı sevmek için bize bir neden daha veriyor.

Önemli bir not: Hurmanın nasıl faydalı bir besin olduğunu uzun uzun anlattık ama uyarmadan da olmaz. Eğer diyabet gibi ciddi rahatsızlıklarınız varsa, özel bir diyet programı uygulamanız gerekiyorsa, şeker tüketimiyle ilgili sınırlandırmanız gereken bir beslenme düzeniniz varsa doktorunuza günde kaç tane hurma yiyebileceğinizi mutlaka sorun ve onun önerileri doğrultusunda hareket edin. Söylenen miktardan fazla hurma tüketerek aşırıya kaçmayın, hurmadan fayda sağlamak isterken bir anda vücudunuza zarar vermeyin, aman dikkat.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP