Elma Çayının Faydaları

Elma Çayının Faydaları

ABONE OL
Mart 27, 2023 11:40
Elma Çayının Faydaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşili, kırmızısı, sarısı… Onlarca çeşit elmaya dört mevsim ulaşabiliyorken onların faydalarından da dört mevsim faydalanmamak olmaz dedik, özellikle sonbahar-kış aylarında elinizden düşürmek istemeyeceğiniz şifa dolu elma çayı nasıl hazırlanır, elma çayının faydaları nelerdir, neye iyi gelir tek tek anlatalım istedik.

Havalar da iyiden iyiye soğumaya başlamışken hiç ama hiç vakit kaybetmeyin, evde, damak tadınıza göre farklı malzemelerle çeşitlendirerek yapabileceğiniz elma çayıyla bir an önce tanışın.

Bir kez içince zaten tadını çok seveceğinizden, vücudunuza olan etkilerini keşfedince ise sık sık yapmak isteyeceğinizden eminiz! Buyursunlar, karşınızda tüm yönleriyle elma çayı!

Elma çayının faydaları nelerdir?

Elma çayının nasıl yapıldığını anlatmadan önce daha önemli bir özelliğiyle onu ele alalım, elma çayı neye iyi gelir tek tek anlatalım. Karşınızda elma çayının yaygın olarak bilinen faydaları:

  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
  • Hazımsızlıktan kabızlığa, birçok soruna çözüm oluyor.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu birçok hastalıktan koruyor.
  • Var olan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların da daha hızlı iyileşmesine yardımcı oluyor.
  • Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlıyor.
  • Tüm bu özellikleri sayesinde zayıflamak isteyenlere de destek oluyor.
  • Akciğerlerin sağlıkla çalışmaya devam etmesine yardımcı oluyor.
  • Akciğerler üzerindeki olumlu etkileri sayesinde astım gibi rahatsızlıklara ve nefes darlığı çekenlere de iyi geldiği söyleniyor.
  • Antioksidan etkileri sayesinde uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.
  • Kolesterolün dengelenmesini sağlıyor.
  • Baş ağrısı başta olmak üzere birçok vücut ağrısını kısa sürede dindiriyor.
  • Cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olan elma çayının düzenli tüketimde hücrelerin temizlenmesine destek olduğu, bu sayede de cildin daha ışıl ışıl ve parlak gözükmesini sağladığı biliniyor.
  • İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

Elma çayı kaç kalori, besin değerleri neler?

Uygulayacağınız tarife, içine ilave edeceğiniz tarçın, bal gibi diğer malzemelere göre büyük değişiklikler gösteriyor olsa da sade halde hazırladığınız 1 su bardağı elma çayının kalorisi ortalama 15 kcal’dır.

Elma çayının besin değerlerine gelince, elma çayının içeriğinde bolca A, B6 ve C vitamini bulunuyor, bu vitaminlerin yanında fenolik asit ve flavonoidler bakımından da oldukça zengin içecekler arasında yerini alıyor. Bu sayede güçlü antioksidan özellikler gösteren elma çayı, potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere mineraller bakımından da oldukça zengin, aklınızda bulunsun.

Elma çayı zayıflatır mı?

Elma çayıyla ilgili akıllarda en çok oluşan sorulardan biri de “Elma çayı zayıflatır mı?” oluyor, elma çayının kilo vermeye yardımcı olup olmayacağını öğrenmek isteyenler için cevap tam burada duruyor: Elma çayı kilo verme sürecinde size yardımcı olabilir ancak tek başına sihirli bir zayıflama sırrı olarak görülmemelidir. Neden mi? Hemen açıklayalım:

Faydalarında da sıraladığımız gibi elma çayı, içeriğindeki birçok yararlı madde sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine destek oluyor, hazımsızlık, kabızlık gibi yaygın olarak yaşanan ve kilo verme sürecini zorlaştırabilen rahatsızlıklara iyi geliyor. Bununla da kalmıyor, elma çayı yüksek oranda besin lifi içeriyor, bağırsak hareketlerini düzenliyor, metabolizmanın hızlanmasına destek oluyor. Antioksidan özellikler de gösteren elma çayı, bu sayede yabancı maddeleri hızla vücuttan uzaklaştırıyor, ödem atıcı bir etki de oluşturuyor. Tüm bu etkileri bir araya geldiğinde zayıflama süreci de hızlanabiliyor.

Ancak elma çayını düzenli olarak kullanmaya karar vermeden önce mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışmanız ve onların onayını almanız gerekiyor. Unutmayın, hiçbir yiyecek-içecek herkeste aynı etkiyi göstermez, bir kişiye iyi gelen çözüm size iyi gelmeyebilir, bizden hatırlatması.

Elma çayı nasıl yapılır?

Elma çayını evde hazırlamak için birçok farklı yöntemi deneyebilirsiniz. Yeşil, kırmızı ya da sarı her türlü elma çeşidini kullanarak yapabileceğiniz elma çayını dilerseniz aktarlardan temin edebileceğeiniz kurutulmuş elma ve/veya elma kabuklarıyla da hazırlayabilirsiniz.

Taze elma çayı yapmak isterseniz şu adımları izlemeniz yeterli:

1 adet elmayı güzelce yıkayıp temizleyin. Dilerseniz kabuklarıyla birlikte, dilerseniz kabuklarını soyarak dilimleyin ve küçük bir tencere ya da demliğe aktarın. Ardından üzerine 2 su bardağı kadar su ilave edin ve kaynatmaya başlayın. Karışım kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve bir kenarda 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ardından süzerek içebilirsiniz.

Eğer elma çayının tadını tek başına beğenmezseniz ya da bu çayı daha da faydalı bir hale getirmek isterseniz içine kuşburnu, ıhlamur, zencefil, portakal kabuğu, limon dilimleri, çubuk tarçın, karanfil ya da bal ilave ederek de tüketebilirsiniz.

Kurutulmuş elmalardan ya da elma kabuklarından çay demlemek isterseniz onun için de şu adımları uygulamanız yeterli olacaktır:

Aktarlardan, online satış sitelerinden ya da doğal ürün satışı yapan mağazalardan kurutulmuş ya da toz halde elma temin edin. Eğer parça halinde elma aldıysanız her 1 su bardağı için 1 tutam, toz halde aldıysanız 1 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı olacak şekilde kuru elmalarınızı hazırlayın. Suyu kaynatın ve bir French press ya da demlik içine aktarın. Ardından bu sıcak suyun içine kuru elmaları ilave edin ve bir kez güzelce karıştırıp kapağını kapatın. 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlenen çayınızı süzerek tüketebilirsiniz. Ellerinize sağlık.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP