Tohumdan Kavun Yetiştiriciliği

Tohumdan Kavun Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:39
Tohumdan Kavun Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tohumdan Kavun Yetiştiriciliği. Kavun tohumu ekimi ilkbahar ve yaz aylarında sıcaklığın 15 dereceyi geçtiği zamanlarda yapılmalıdır. Kavun tohumunun kaliteli olması çimlendirme ve hasat açısından önemli etmendir. Ekim derinliğinin 2 ve 2,5 cm kadar olması tavsiye edilir. Sıralar üzeri mesafe 55 cm, sıralar arası mesafe ise 175 cm olmalıdır.

Arazide ekimden önce sıra arası 2 m olacak şekilde karık pulluğu ile karıklar açılmalıdır. Açılan karıklara, karıkların kenarına tek taraflı olarak ve sıra üzeri 75 cm olacak şekilde ekim yapılmaktadır. Her ocağa 4-5 tane tohum ekilmelidir. Ekilen kavun tohumu üzeri 5-6 cm kalınlığında toprakla örtülmeli ve hafifçe bastırılmalıdır.

Tohumdan Kavun Yetiştiriciliği. Kavun tohumu ekimden yaklaşık 5-15 gün sonra çimlenme göstermektedir. Çimlendikten sonra uygun olan iki tane bitki ocakta bırakılarak diğerleri seyreltilmektedir. Daha sonra bırakılan bitkilerin kökleri çapalanmalıdır ve boğazları toprak çekilerek doldurulmalıdır. Sıra araları yabancı ot kontrolü ve toprak yüzeyinde oluşan tabakanın kırılması adına kültivatörle işlenmesi gerekmektedir.

İlk bitki seyreltmesinden 2-3 hafta geçtikten sonra bitkiler 4-5 gerçek yapraklı olduğu zaman ikinci ve son seyreltme yapılmaktadır. Ayrıca her ocakta 1-2 tane bitki bırakılmalıdır. Boğazları tekrar oldurulmalıdır. Sıra aralarının kültivatörle tekrar işlenmesi gerekmektedir. Bitkiler büyüyüp kol atmaya başladığı zaman son kez çapalanmalı ve boğazları doldurulmalıdır.

Tohumdan Kavun Yetiştiriciliği. Sulaması bölgenin sıcaklığına ve bitkinin gelişimine göre yapılmaktadır. Bitkinin meyvesi oluşmaya başladıktan sonra sulamanın daha sık yapılması önerilmektedir. Ancak kavunun yapraklarına su temas ettirilmemektedir. Düzenli sulama yapıldığı takdirde ürün verimi de aynı ölçüde olmaktadır.

Sıcaklık kavun yetiştiriciliği için en önemli etmenlerden biridir. En az 15 derece sıcaklık ister. İdeal sıcaklık ise 25 derecedir. Ancak aşırı sıcaklar da da gelişimi durmaktadır. İdeal olan sıcaklık yakalandığı zaman kavunun tadı güzel olmaktadır. Işık kavuna temas ettikçe aroma ve renginde değişiklikler artış göstermektedir. Buna karşılık kavun yetiştiriciliğinde yapılmaması gerekenler ise şu şekildedir; yeterli sıcak olmaması, kök hastalıklarının olması, ph değerinin düşük olması ve ağır topraklarda yetiştirmek için zorlanması gibi etmenlerdir. Ayrıca dayanıklı kavun tohumu  tercihi verim açısından  oldukça önemlidir.

Meyveler tam olgunlaşma gösterdiği zaman toplanmalıdır. Olgunlaşmış olan kavunlar saplarından elle koparmak veya bıçakla kesmek yoluyla hasat edilirler. Hasat sabah saatlerinde yapılmalıdır. Küçük yığınlar halinde toplanan kavunların güneşte fazla bekletilmemesi gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP