Sweet Charlie Çilek Fidesi

Sweet Charlie Çilek Fidesi

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:49
Sweet Charlie Çilek Fidesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sweet Charlie Çilek Fidesi. Çilekler gölgenin olmadığı doğrudan güneş ışığı alan alanları severler. Çok yüksek olmasa da rüzgarı da severler. Erkenci, tatlı ve kısa gün çeşididir. Bu nedenle, ticari olarak üretimi yapılan çilek çeşitleri içerisinde Sweet charlie çilek fidesi en erkenci çeşitlerdendir. Meyvesi orta irilikte ve meyve rengi parlak açık kırmızı, meyve eti rengi açık turuncu, tadı çok iyi ve meyve kalitesi çok yüksektir.

Çilek bahçesi toprağın durumuna göre 2 veya 3 yılda bir yenilenmesi gerekir. 1000 m2 ye 4000 ile 6000 arası çilek fidesi gerekir. Üzümsü meyveler grubundadır. En önemlisi, yenilen kısmı ise meyve gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmın yarısı çiçek tablasıdır. Yüzey kök yapısına sahip sürünücü bir bitkidir. Kökler 50-60 cm’ ye kadar derine inebilir. Sert topraklarda sürünücü olarak büyürler. Olgunlaşan her yaprağın 1 veya 3 ay arasında ömrü vardır. Kollar yaz boyunca yeni yaprakların koltuklarındaki tomurcuklarından oluşarak gelişirler. Çilekte çiçekler salkım şeklindedir.

Sweet Charlie Çilek Fidesi; kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi meydana gelir. Çilek eksi derecede soğuk koşullarda da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çünkü daha soğuk bölgelerde ise bitkilerin dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için ve en uygun toprak, süzek, kumlu ve hafif topraklardır. Kireci fazla olan topraklar çilek üretilmemektedir.

Çilek fidesi yetiştiriciliği hususunda bitkilerin hızla çoğaltılması için yaprak çeliklerinden fide elde etme yöntemi kullanılmaktadır. Genç ve orta yaşlı yapraklar, yaprak kınları ile alındıktan sonra 2 cm kadar iki ayrı yerden çizilerek dikilmektedir. Yaprak çelikleri tarladan alındıktan sonra çuvallara sarılarak seralara getirilmektedir. Sweet charlie çilek fidesinin dikiminden sonra ise su içerisinde muhafaza edilmektedir. Çilek bahçesi kurulumu için kullanılacak fideler muhakkak özel bir fidelikte üretilmektedir. Kesinlikle meyve üretilmekte olan bahçelerden fide alınmamaktadır.

Sweet Charlie Çilek Fidesi; hastalıklar da görülebilmektedir. Çilekte hastalıklar kökte, meyvede ve yaprakta görülmektedir. Kök hastalıkları topraktan bulaştığı için toprak fümigasyonu veya sterilizasyonu yapılmaktadır. Meyve çürüklüğüne karşı meyve tutumundan sonra birkaç defa sistemik mantar ilaçlar atılmaktadır. Ancak, meyve çürüklüğünün fazla görüldüğü  yerlerde alçak ve yüksek tünellerin, plastik ve cam seralar mutlaka havalandırılmalıdır. Sweet charlie çilek fidesinin hasat günün erken saatinde yapılmaktadır çünkü uzak pazara gönderilecek çileklerde meyveler ¾ oranında kızardığı zaman hasat yapılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP