Kavun Yetiştiriciliği

Kavun Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:51
Kavun Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kavun Yetiştiriciliği. Tek yıllık sebzeler grubunda yer alır. Kavunda meyve tutumu için bal arıları önemli bir faktördür. Bal arıları tozlaşmayı sağlayarak meyve tutumuna olumlu etkide bulunmaktadır. Kavun bitkisi üzerinde iki tip çiçek vardır. Erkek çiçekler ile dişi çiçekler veya erselik çiçekler bulunur.

Erkek çiçekleri bulundukları yere göre ayırt edilmektedir. Ana kol üzerinde erkek çiçek, yan kollar üzerinde dişi ve erselik çiçek bulunmaktadır. Sıcak ve ılık iklim, yetişme süresi boyunca güneşli ,sıcak ve kuru hava kavun yetiştiriciliği için uygundur. İlkbahar geç donları kalktıktan sonra toprak ısısı 16-17 oC ‘de kavun tohumu ekimi yapılmaktadır.

Kavun Yetiştiriciliği. Kavun tohumu yapılacak toprak derin geçirgen, su tutma kapasitesi yüksek organik maddece zengin kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklar tercih edilmektedir. Ayrıca kavun asitli toprakları sevmez. Erkencilik için kumlu-tınlı, milli-tınlı topraklar; geç yetiştiricilik için ise ağır karakterde killi topraklar kavun yetiştiriciliği sırasında göz önüne alınmaktadır.

Arazinin toprak hazırlığına sonbaharda başlanmaktadır. Toprak tavlı şekilde sürüm yapılmaktadır. Daha sonra ikinci sürüm ise mart ayında tavlı toprak kültüvatör ile toprak işlenerek toprak ekim ve dikime hazırlanmaktadır. Eğer kavun tohumu ekim ve dikimden önce otlanma var ise tekrar toprak işlenmektedir. Eğer ocak ekimi yapılacaksa her ocağa 3-4 tohum olacak şekilde ekim yapılmaktadır. Kavun ekimi sırasında sıra arası 60-75 cm, sıra üzeri 150-200 cm olmaktadır ayrıca 4-5 cm derinliğe tohum ekimi yapılmaktadır.

Kavun Yetiştiriciliği. Erkencilik açısından fide ile yetiştiricilik yapılmaktadır. Fide yetiştiriciliğinde 10×13 cm ebatlarındaki altı delikli plastik torbalar kullanılmaktadır. Bahçe toprağı veya fide harcı ile doldurulan naylon torbalara 4-5 adet tohum ekilmektedir. Harç doldurulan torbalara kavun tohumları 4-5 cm derinlikte ekilmektedir.

Plastik torbalara yapılacak ekim, dikim tarihinden 3-4 hafta önce yapılmaktadır. Ekilen kavun tohumu 5-15 gün sonra çimlenmektedir. Çimlenmeden sonra 2 fide kalacak şekilde seyreltme yapılmaktadır. Bitkiler 3-4 yapraklı olduğunda tarlaya aktarılmaktadır. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmektedir. İlk seyreltme yapıldıktan sonra bitkilerin kökleri çapaklanmaktadır. Daha sonra boğazları toprak çekilerek doldurulmaktadır. Kavun hasadı dekara 3 tona kadar alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP