Kavun Tohumunun Özellikleri

Kavun Tohumunun Özellikleri

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:46
Kavun Tohumunun Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kavun Tohumunun Özellikleri

Kavun Tohumunun Özellikleri. Tohumlar şekil olarak ilk bakışta hıyar tohumlarına benzer fakat ondan biraz daha iri yapıdadır. Kavun tohumu şekilleri düz, uzun, oval-elips, parlak, genelde sarı ve koyu sarı renktedir. Bir gramda 20-50 adet tohum bulunur. Tohumların çimlenme kapasitesi %95 ve üzerinde olması gerekmektedir. Kavun tohumları çimlenme kabiliyetini normal koşullarda 5-8 sene muhafaza edebilirler.

Kavun Tohumunun Özellikleri. . Çimlenmek için toprak sıcaklığının 10-12°C‘nin üstünde olması gerekmektedir. Sıcaklık 10°C’nin altına düştüğü zaman çimlenme süresi uzar ve çimlenme yüzdesi düşük olmaktadır. En elverişli çimlenme sıcaklığı 25-30°C‘dir. Düşük sıcaklık koşullarında görüldüğü gibi 35°C ve üzerindeki sıcaklıklarda da çimlenme oranı düşmeye başlamaktadır.

Kavun tohumu ekmeden önce 1 gün suda veya nemli bir bezin içerisinde bekletmeniz gerekmektedir. Toprak sıcaklığı ortalama 15 derece ve üzeri olması önerilmektedir. Kavun tohumlarını bir kap veya viyol içerisinde çimlendirmek üzere ekilmektedir. Ekim yapılan tohumların üzerleri 2,5 cm ince toprakla kapatılmaktadır. Daha sonra fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Nemlendirme işlemi bittikten sonra şeffaf bir naylon yardımıyla üzeri kapatılmalıdır. Belirli aralıklarla kontrol ederek toprak fısfısla nemlendirilmeye devam edilmektedir. Ortalama tahmini tohumların çimlenmesi 8-12 gündür.

Kavun Tohumunun Özellikleri.  Çimlenmeye başladığı zaman şeffaf naylon kaldırılmalı ve direk güneşten korunmalıdır. Kavun tohumu fide şekline geldiği zaman yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda dikimi yapılmaktadır. Ekimden yaklaşık 5-15 gün sonra tohumlar çimlenerek toprak yüzeyine çıkarlar. Çıkıştan sonra uygun olan iki adet bitki ocakta bırakır ve diğerleri seyreltilmektedir.

Kalan bitkilerin kökleri çapalanmaktadır, boğazları toprak çekilip doldurulmaktadır. Sıra araları yabancı ot kontrolü ve toprak yüzeyinde oluşan kaymak tabakasının kırılması için kültivatörle işlenmektedir. İlk seyreltmeden 2-3 hafta sonra bitkiler 4-5 gerçek yapraklı olunca ikinci ve son seyreltme yapılmaktadır. Her ocakta 1-2 bitki bırakılmaktadır ve diğerleri atılmaktadır. Boğaz doldurma işlemi tekrarlanmaktadır. Sıra araları kültivatörle tekrar işlenmektedir. Daha sonra bitkiler büyüyüp kol atmaya başladığında tarlayı kaplamadan son kez tekrar çapalanıp boğazları doldurulmaktadır.

Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmektedir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparılmaktadır veya bıçakla kesmek suretiyle hasat edilmektedir. Hasat işleri sabah yapılmaktadır ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemelidir. Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmektedir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmesi uygundur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP