Kavun Sıcaklık İsteği

Kavun Sıcaklık İsteği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:49
Kavun Sıcaklık İsteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kavun Sıcaklık İsteği.  yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru hava kavun yetiştiriciliği için uygundur. İlkbahar geç donları kalktıktan sonra toprak ısısı 16-17 oC‘de kavun tohumu ekimi yapılır. Kavun yetiştiriciliğinde güneş ışınları ve sıcaklığı önemlidir. Yaz aylarında 25 derecede kavun üretimi yapılması uygundur.

Kavun Sıcaklık İsteği. Uzun yetişme sürecinde güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi istemektedir. Bundan dolayı yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısı 15°C’nin üzerine çıktığında tohum ekimi yapılması uygundur. Nemli bölgelerde mantari hastalıklara yakalanabilme oranı yüksektir. Yetişme süresi boyunca don tehlikesi olmamalıdır. Yeterli düzeyde sıcaklık olmadığı zaman kavunların tat ve aromalarında azalma meydana gelmektedir. Kavun yetiştiriciliğinde ışık bitkide renk, meyvede ise aroma oluşumu üzerinde etkili olmaktadır.

Tohumları ekimden yaklaşık 5-15 gün sonra çimlenme göstermektedir. Kavun tohumu çimlendikten sonra uygun olan iki tane bitki ocakta bırakılarak diğerleri seyreltilmektedir. Bırakılan bitkilerin kökleri çapalanmalıdır ve boğazları toprak çekilerek doldurulmalıdır. Sıra araları yabancı ot kontrolü ve toprak yüzeyinde oluşan tabakanın kırılması adına kültivatörle işlenmesi gerekmektedir.

Kavun Sıcaklık İsteği. İlk bitki seyreltmesinden 2-3 hafta geçtikten sonra bitkiler 4-5 gerçek yapraklı olduğu zaman ikinci ve son seyreltme yapılmaktadır. Her ocakta 1-2 tane bitki bırakılmalıdır. Boğazları tekrar oldurulmalıdır. Sıra aralarının kültivatörle tekrar işlenmesi gerekmektedir. Bitkiler büyüyüp kol atmaya başladığı zaman son kez çapalanmalı ve boğazları doldurulmalıdır.

Kavun fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme göstermektedir. Uygun toprak tavında ekim yapılarak kavun yetiştirilen arazilerde de meyve oluşumuna kadar fazla sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa aşırı olmamak üzere sulama yapılmaktadır. Meyve oluşum döneminden sonra sulamalar sıklaştırılmaktadır. Ayrıca dayanıklı kavun tohumu kullanımı verim açısından oldukça önemlidir.

Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmektedir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparılır veya bıçakla kesmek suretiyle hasat edilmektedir. Hasat işleri sabah yapılmaktadır ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemelidir. Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmektedir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmesi uygundur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP