Kavun Hasadı Nasıl Olur

Kavun Hasadı Nasıl Olur

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:47
Kavun Hasadı Nasıl Olur
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kavun Hasadı Nasıl Olur. Sıcak ve ılık iklim, yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru hava kavun yetiştiriciliği için uygundur. İlkbahar geç donları kalktıktan sonra toprak ısısı 16-17 oC ‘de kavun tohumu ekimi yapılır.  Hasat zamanının belirlenmesi için kabuk rengindeki değişim en önemli faktördür. Ürün hasadı için belirleyici faktörlerden bazıları şu şekildedir:

Kendine has aromatik bir kokunun meydana gelmesi, meyve ağırlığının istenilen boyuta gelmesi, sap kısmının kurumaya başlamış olmasıdır. Kavun ağustos ve eylül ayları içerisinde hasat edilmesi uygundur.
Kavun Hasadı Nasıl Olur. Hasat genellikle meyvenin elle, sapı etrafında hafif döndürülerek suretiyle koparılarak ya da bıçak veya makas yardımıyla saplarından kesilerek yapılması uygundur. Hasat, sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapılması gerekmektedir. Toplanan ürünler tarlada doğrudan güneş alan yerde muhafaza edilmemelidir. Hasattan hemen sonra kavunlar pazara veya depoya taşınmalıdır.

Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmesi uygun olur. Ayrıca dayanıklı kavun tohumu tercihi verim açısından oldukça önemlidir. Tam olgunluk dönemine gelmiş kavun meyveleri, şeker içeriği, aroma ve tat gibi kalite özelliklerini tamamlamıştır. Kabuk rengi çeşide göre değişiklik göstermekle birlikte kendine has renk almakta ve parlaklık kazanmaktadır. Kavunlar tam olgunluk gösterdiğinde en yüksek ağırlığa erişmektedir.

Kavun Hasadı Nasıl Olur. Meyve olgunlaştığında saplarının dibinde ve gövde üzerinde bulunan kulakçıklar kurumaktadır. Meyveyi gövdeye bağlayan sap kurur ve genellikle meyve sapı gövdeden kolaylıkla kopmaktadır. Kavunun çiçek burnu, yani dip kısmı hafifçe yumuşamalı ve kendine has kokusu hissedilecek derecede olmalıdır. Ayrıca temiz kavun tohumu  kullanımı alınacak verimi daha da arttırmaktadır. Hasada gelmiş olan kavun meyveleri bitki üzerinde uzun süre hasat edilmeden bırakıılır.

Daha sonra şeker oranı düşmekte, meyveler yumuşamakta, taşıma ve saklamaya dayanıklılığı azalmaktadır. Bakım şartları iyi ve iklim koşulları elverişli ise dekara 3 tona kadar kavun hasadı alınabilmektedir. Kavunlarda depolama, çeşit özelliklerine göre değişim göstermektedir. Yazlık kavun çeşitlerinin depolaması genellikle yapılmamaktadır. Bu çeşitlerin hasattan sonra dayanma süreleri oldukça kısadır ve hasat edildikten sonra 1-2 hafta içinde tüketilmelidir. Bununla beraber, yazlık kavunlar 7-100C’deki soğuk hava depolarında 15-40 gün depolanabilmektedir. Kışlık kavun çeşitleri ise, daha uzun süre saklanabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP