Hıdır Kavun Yetiştiriciliği

Hıdır Kavun Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:45
Hıdır Kavun Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hıdır Kavun Yetiştiriciliği. Tek yıllık sebzeler grubunda yer almaktadır. Hıdır kavun tohumu verimi yüksek bir türdür. Açık tarla yetiştiriciliğine uygun bir çeşittir. Nakliye ve depolamaya dayanıklıdır. Kavun bitkisi üzerinde iki tip çiçek vardır. Erkek çiçekler ile dişi çiçekler veya erselik çiçekler bulunmaktadır. Erkek çiçekleri bulundukları yere göre ayırt edilmektedir

Hıdır Kavun Yetiştiriciliği. Ana kol üzerinde erkek çiçek, yan kollar üzerinde dişi ve erselik çiçek bulunmaktadır. Ayrıca kavun yetiştiriciliği için kavunda meyve tutumu için bal arıları önemli bir faktördür. Bal arıları tozlaşmayı sağlayarak meyve tutumuna olumlu etkide bulunur. Uzun, oval şekildeki hıdır kavunu, genellikle turşuluk ve taze tüketim için üretimi yapılan bir çeşittir. Kuvvetli ve dengelidir. Üstelik çabuk meyve veren, uzun kol atmayan bir kavun çeşididir.

 Hıdır kavun tohumu ekeceğimiz arazi sonbahardaki yağışlardan sonra derince sürmekte ve hayvan gübresi atılmaktadır. Şubat-Mart aylarında toprak tekrar işlenerek ekime uygun hale getirilmektedir. Ayrıca ekim için ideal toprak ısısı 18-30 derece arasında olmaktadır.

Nisan-Mayıs aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla karıklar açılarak 4-5 cm derinliğinde, her ocağa (tohum yatağı) 4-5 adet hıdır kavun tohumu atılarak dikim işlemi yapılmaktadır ve üstü 5-6 cm toprakla örtmektedir. Bununla birlikte bir dekara ortalama 700-850 gr tohum gerekmektedir. Sıra üzeri ekim mesafesi 60-75 cm, sıra arası ekim mesafesi ise 150-200 cm arasında olmaktadır ve tahmini çimlenme süresi 8-12 gündür.

Hıdır Kavun Yetiştiriciliği. Sulama bölge, iklim ve toprak koşullarına göre değişim göstermektedir. Hıdır kavun üretiminde can suyu verildikten sonra meyve taslaklarının oluşumu başlayıncaya kadar sulama yapılmamaktadır. Meyve oluşumundan sonra 12 günde bir düzenli sulama yapılmalıdır. Özellikle meyveler sulama yapılırken suyla temas ettirilmemektedir.

Gübre miktarı iklim koşulları, toprağın yapısı, sulama suyu miktarı, yetiştirme dönemi çeşidine göre değişim göstermektedir. Öncelikle doğru gübreleme toprak ve yaprak analizlerine bakarak hazırlanması uygun olur. Hıdır kavun tohumu  iyi bir verim elde etmek için sonbahardaki toprak sürümünde dekara 3-4 ton hayvan gübresi toprağa atılır.15-18 kg N,10 kg P2O5 kimyasal gübre de uygulanmaktadır. Son olarak hıdır kavunu ortalama 80-100 gün arası hasada gelmektedir. Ayrıca turşuluk kavun hasadı dekara 3 tona kadar verebilmektedir. Erken ve hızlı hasat veren bir türdür. Depolamaya uygun ve uzun ömürlüdür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP