Çilekte Meyve Çürümesi

Çilekte Meyve Çürümesi

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:38
Çilekte Meyve Çürümesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilekte Meyve Çürümesi. Hastalık yada zararlı sebep olmaktadır. Yada herhangi bir eksiklikten dolayı çürümeler olur veya bitki noksanlıklarından dolayı  çürümeler meydana gelmektedir. Yaprak hastalıkları, külleme, küf gibi hastalıklar sebep olmaktadır. Yaprak çiçek ve meyvelerde görülen koyu renkli hafif çökük uzun lekeler şeklinde görülmektedir. Bu hastalıklardan başka yaprak yanıklığı, yaprak kavrukluğu ve külleme hastalığı çilek fidesinde görülen önemli hastalık türlerinden olmaktadır.

Çilekte Meyve Çürümesi. Bütün yaprak hastalıklarının bulaşma kaynağı hasta bitki artıklarından kaynaklanmaktadır. Hastalıkları yüksek rutubet ve koyu gölgelenme neden olmaktadır.  Yeni bahçe tesislerinde hastalıksız üretim materyali kullanılması gerekmektedir. Tabanı, rutubetli ve gölgeli alanlarda çilek fidesi için alanların kurulmaması önerilmektedir.

Kurşuni küf hastalığı neden olmaktadır. Hastalık genellikle çiçek, yaprak, yaprak sapı ve meyvede görülmektedir. Çiçeklerin tam açmış olduğu dönemde bütün organları ile enfeksiyona uğrayan çiçekler, aniden solarak kuruma göstermektedir. Bu durum çiçek yanma durumu olarak bilinen durum meydana gelmektedir. Yaprak sapları ve daha çok dip tarafları hastalığa yakalanmaktadır.

Çürümeye neden olan diğer hastalık antraknoz hastalığı neden olmaktadır. Hastalık ilk çiçek gözlerinin çıkmasından itibaren görülmektedir. Ancak, hastalığın bulaştığı çiçekler hızla kuruyup ölüm görülmektedir.  Meyve çürüklüğü özellikle malçlama yapılmış alanlarda  yetiştirilen tek yıllık çileklerde daha çok görülür. Hastalığa yakalanmış meyvelerde, olgunlaşma döneminde açık kahverengi, su emmiş gibi lekeler oluşmakta  ve bu lekeler hızla sert, yuvarlak, koyu kahverengi siyah lekelere dönüşür ve bu meyveler kuruyarak sert bir yapı meydana gelmektedir.

Çilekte Meyve Çürümesi. En önemli etmen ise meyve çürüklüğü sebebi alternaria hastalığıdır, serin nemli havaların  olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Hastalığın erken dönemlerinde lekeler düzensiz ve meyveler de çökük bir durumdadır. Lekeler daha sonra yuvarlak ve fungusun gelişmesi nedeniyle hemen siyahlaşır.

Çilekte hastalık ve zararlılara karşı hem kültürel hem de kimyasal mücadeleler gerçekleşmektedir. Kültürel mücadelelerin yetersiz kaldığı durumlarda son çare olarak çilek İlaçlama işlemine yani kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır. Bu hastalık ve zararlılar çilek fidesi üzerinde de etkili olabilmektedir. Aynı zamanda çilek fidesi rastlanan başlıca hastalık ve zararlılar ve bunlarla kimyasal mücadele yöntemleri yazının devamında yer almaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP