Çilek Toprak Hazırlığı

Çilek Toprak Hazırlığı

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:32
Çilek Toprak Hazırlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Toprak Hazırlığı. Yetiştiriciliğini yapmak için optimal toprak koşulları; kumlu-tınlı, geçirgen ve hafif yapılı olanlardır. Buna karşılık kireç miktarı fazla olan topraklar çilek yetiştiriciliği için uygun olmamaktadır. Toprak PH’ı 6-6,5 arasında olması gerekmektedir. Çilek fidesi ekimi için bir dekara 3-4 ton yanmış hayvan gübresi kullanılması gerekmektedir.

Saçak köklü bir bitki türüdür. Genel olarak derin, verimli, su tutma kapasitesi yüksek, iyi drene olmuş; kumlu killi topraklarda daha iyi yetişmektedir. Toprak seçiminde hastalık ve nematod yönünden temiz olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Çilek kökleri durgun suda birkaç saat bile duramamaktadır bu yüzden hazırlığı  ve toprak drenesi iyi yapılmalıdır. Çeşitlerin birçoğu hafif, kumlu, çakıllı, yahut taşlı topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir.

Çilek Toprak Hazırlığı. Çilek köklerinin %90’ı ilk 15 cm’lik toprak derinliği içerisinde yayıldığı için en sağlıklı kök sisteminin bulunduğu bu alanın şartları en uygun durumda olması gerekmektedir. Hatta en uygun toprak pH’ı 5,5-6 arasındadır. Toprak pH’ı toprak tipine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Çilek fidesi yetiştiriciliği için kumlu topraklarda pH 5,5, killi topraklarda ise pH 6,5-7 arasında olması optimum sonucu vermektedir.

Ekimi için dekara 4-5 ton yanmış hayvan gübresi uygulanmaktadır. Daha sonra toprak solarize edilmesi uygun olmaktadır. Ancak bu toprakların yanında, çok değişik topraklarda da diğer ekolojik şartlar uygun olursa yetişebilmektedir. Allüviyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişim göstermektedir. İlk olarak toprak ayrık, kanyaş gibi zararlı otlardan temizlenerek tırmıkla düzeltilmelidir. Toprak hazırlığı bittikten sonra masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmalı ve büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise bu işlem elle yapılmalıdır.

Çilek Toprak Hazırlığı. Dikimi serin ve nemli havalarda yapılmalıdır. Daha sonra açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilmelidir ve fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Çiçeklenme zamanı oransal nemin fazla olduğu ve yağışlı geçen bölgelerde hastalık sorunu artar. Özellikle meyvede çürüklük yapan Botrytis hastalığı büyük zararlara neden olabilmektedir.

Çilek fidelerini en uygun dikim şekli masura üzeri dikimdir. Çilek fidesi dikilecek tarlanın yüzeyi düzgün hale getirilmektedir ve karık açma pulluğu ile karıklar açılmaktadır. Daha sonra karıklar arasında kalan sedde kısmının üzeri iyice düzeltilmelidir. Ayrıca karık kenarları sıkıca bastırılarak sulama sırasında seddelerin bozulması önlenmektedir. Çift sıra dikimlerde seddeler arası 100-120 cm tek sıralı dikimlerde ise 50-60 cm olabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP