Çilek Sulama Yöntemleri

Çilek Sulama Yöntemleri

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:33
Çilek Sulama Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Sulama Yöntemleri. Yetiştiricilik yapılacak olan toprakların su tutma kapasitesinin düşük olmasının yanında, kumlu-tınlı, hafif bünyeli olması bitki gelişimi ve verimi açısından önemlidir. Üretimi  yapılacak olan toprakların kireç oranının düşük olması gerekmektedir. Özel bir tedbir alınmadan çilek fidesi bitkisi -10 dereceye kadar dayanabilmektedir.

Çilek Sulama Yöntemleri. Çilek bitkisi  aşırı suya karşı hassas olan bir bitkidir. Bu nedenle aşırı sulamadan kaçınılması, mantari hastalıkların ve klorozun ortaya çıkmasını da engellemiş olmaktadır. Çilek bitkisini ihtiyacı kadar olan dengeli bir sulama yapılması sağlıklı çilek meyvelerinin yetişmesini sağlamaktadır. Sıcak, kurak ve nisbi nemin düşük olduğu bölgelerde, çilek bitkisi özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mutlaka sulanmalıdır.

Sulama işlemi çilek yetiştiriciliğinde, meyve iriliği ve kalitesi ile o yıl ki ürün ortalamasına etki etmektedir. Çilek fidesi dikimi tamamlandıktan sonra can suyu verilerek köklenmesi sağlanmaktadır. Dikim zamanında fidelerin sağlık bir şeklide büyüyebilmesi için  bu dönemde sulamaya dikkat etmek gerekmektedir. Çilek bitkisi meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı duyarlıdır. Çileklerin, çiçeklenmesi sırasında yağış var ise tozlanma engellenmektedir.  Meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağmur yağarsa meyve yumuşar leke yapar ve çürüyebilmektedir.

Çilek Sulama Yöntemleri. Yöntemleri, karık, yağmurlama ve damlama sulama yöntemleridir. Karık sulama sistemi zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Çünkü bitki bölgesi uzun süre ıslak kaldığı için mantari kök hastalıklarına neden olabilmektedir. Bunun yanında arazide tesviye olmadığı durumlarda yağmurlama sulama yöntemi kullanılmalıdır. Ayrıca fide üretiminde ideal bir sulama metodu iken, meyve üretiminde zararlı olabilmektedir.

Meyve üretiminde kullanılan en ideal sulama damlama sulama yöntemidir. Damlama sulama yönteminde, gübreleme sulama ile birlikte uygulanabilmektedir ve hastalık ve zararlıların önlenmesinde de en uygun yöntemdir. Çilek fidesi kök gelişmesi, ilk yılda ve ilkbaharda oldukça yüzlek olmaktadır. Ağustos ve eylül aylarında kökler derinleşmekte toprak içerisinde büyümektedir. Genel olarak bir yıl içerisinde yaz aylarında 750 – 800 mm yağış alan bir yerde çilek rahatlıkla sulama yapmadan yetiştirilebilmektedir. Son olarak çilek meyve oluşumundan olgunlaşmaya kadar geçen dönemde suya karşı hassastır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP