Çilek Kollarının Kesilmesi

Çilek Kollarının Kesilmesi

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:34
Çilek Kollarının Kesilmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Kollarının Kesilmesi. Verim yönünden çok önem arz etmektedir. Kollar kesilmediği takdirde verimde çok düşme yaşanmaktadır. Bu yüzden kollar çıkar çıkmaz temizlenmesi uygundur. Çilek fidesi budama ve toplanmasından en yüksek verim alınabilmesi için zaman aralıklarının özenle seçilmesi oldukça önemlidir.

Çilek Kollarının Kesilmesi. Çilekler tıpkı üzümler gibi salkım şeklinde ya da yerden bitme şeklinde yetişebilir. Bu nedenle her iki türlü bakıma da hakim olmak gerekmektedir. Çilek bakımı yaparken çok iyi bir şekilde tozlanma eylemini gerçekleştirmek gerekmektedir. Öncelikle çilek fidesi dikili yerlerde genellikle farklı mantar türlerinin görülebildiği bilinmektedir. Bununla birlikte sağlıklı yetiştiricilik için istenmeyen mantarların toplanması gereklidir. Aynı şekilde yabani otların da çapalanması önerilmektedir. Bunun yanı sıra sulamanın da aksatılmadan yapılmalıdır. Çilek, suya karşı oldukça duyarlı bir yapıya sahiptir. Kısa süre susuz kaldığı takdirde aniden kuruyabilmektedir. Dikilen çilek fidelerinin bakımı için özenli davranmak çok önemlidir.

Böyle işlemlerin öğlen ya da ikindi güneşi altında yapılmaması gerekmektedir. Çünkü çilek güneşte daha hassas hale gelmektedir ve çileklerin toplanması esnasında ezilme riskleri çok fazladır. Bu nedenle hem kol alma hem de toplama işlemlerinin sabahın erken saatlerinde yapılması gerekmektedir. Dallarında çok bekleyen çilekler kısa sürede bozulacakları için çilekler kızarınca toplama işlemi hemen yapılmalıdır. Meyve bozulmasını önlemek adına toplama için acele etmek ve bekleme süresini en aza indirmek gerekmektedir.

Çilek Kollarının Kesilmesi. Kol alma oldukça kolay bir işlemdir. Çilekler olgunlaştıktan sonra el yardımı ile çilekler toplanmaya başlayabilmektedir. Çilekler olduktan sonra kol kesme işlemi için sabahın erken saatlerini seçmek gerekmektedir. Çilek bitkisinin hasat ve budaması sabah erken saatlerde yapıldığı zaman meyveler çok daha taze olmaktadır. Çilek yaprağının ve sonrasında meyvesinin muhakkak güneş görmesi gerekmektedir. Güneş görmeyen fidelerin verdiği ürünler verimsiz olur. Çilek fidesi dikildikten sonra can suyu verilmelidir. Fide mümkünse yağmur suyu almalıdır. Ancak yağış oranı düşük veya fideler yağmur almayan yerlerdeyse sulama düzenli bir şekilde yapılarak toprağın nemli kalması sağlanmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP