Çilek Hastalıkları

Çilek Hastalıkları

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:35
Çilek Hastalıkları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Hastalıkları; kurşuni küf hastalığı, çilek küllemesi, çilekte kök çürüklüğü hastalığı, yaprak lekesi hastalığı, antraknoz, solgunluk hastalığı, alternaria meyve çürüklüğü, gibi önemli ve yoğun görülen hastalıklardan olmaktadır. Kurşuni küf hastalığı, hastalık genellikle çiçek, yaprak, yaprak sapı ve meyvede görülmektedir. Çilek fidesi çiçeklerin tam açmış olduğu dönemde bütün organları ile enfeksiyona uğrayan çiçekler, aniden solarak kurumaktadır. Çilek yanıklığı olarak bilinen durum oluşmaktadır. Hasat öncesi ve hasat sırasında yağmur ve yağmurlama sulama, hastalık gelişimini arttırmaktadır.

Fiziksel herhangi bir zarar, özellikle yağmurlu havalar, hastalığın şiddetini arttırmaktadır. Hasat gecikirse zarar oranını artmaktadır. Aşağıdaki resim kurşuni küf hastalığı olan bir çilek fidesi görülmektedir.

Çilek Hastalıkları; çilekte külleme, hastalık yüksek nem ve düşük sıcaklık koşullarında meydana gelmektedir. Hastalığın erken döneminde yaprakçıkların alt yüzeylerinde küçük parçalar şeklinde beyaz, ağ benzeri yapılar gelişmektedir. Bu lekelere külleme görünümü veren küçük sporlar oluşmaktadır. Hastalık şiddetli geliştiğinde yaprakçıklar daha çok bulaşır. Ağ benzeri gelişme tüm yaprakçıkların alt yüzeyini kaplar. Hastalık, çileklerde yaprak sapları, çiçek demetleri, çiçekler ve meyvelerde zarara yol açar. Bulaşık yaprakların alt yüzeyinde kuru, morumsu ya da kahverengimsi lekeler oluşmaktadır. Yaprak üst yüzeyinde ise kırmızı renk değişimi görülmektedir.

Çilek Hastalıkları; kök çürüklüğü hastalığı, hastalık, bulaşık fide veya bulaşık tarlaya dezenfeksiyon uygulamadan dikim yapıldığında ortaya çıkmaktadır. Başlıca belirtileri önceleri gelişmede durgunluk, yaprak yüzeylerinin küçülmesi, yaprak saplarının kısalması hastalık ilerledikçe yaprakların kuruyup bitkilerin solması şeklindedir. Toprak altı aksamında ise hastalık nedeni ile önce saçak kökler hızla siyahlaşıp çürürler. Kabuğun kolayca soyulması hastalığın en bilinen özelliklerinden biridir. Kökler zarar gördüğünde bitki büyümesinde bir duraklama, yapraklarda kısalma ve küçülme görülür. Hastalık ilerledikçe ana kökler siyahlaşıp çürür. Saçak köklerin yoğun ölümü ile bitki canlılığını ve verimini yitirmekte ve birden ölmektedir. Ayrıca hava sıcaklığının aniden artması da hastalığı hızlandırmaktadır.

Kültürel mücadelesi, hasattan sonra tarlada kalan bitki artıklarını uzaklaştırmaktadır ve yok edilmektedir. Ayrıca dayanıklı ve sertifikalı çilek fidesi çeşitleri tercih edilmeli, hastalık etmenin uzak mesafe taşınmaları genellikle bulaşık bitki materyali ile olmaktadır. Bu nedenle bulaşık materyallerden çoğaltılma asla yapılmaması gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP