Çilek Gübreleme Programı

Çilek Gübreleme Programı

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:41
Çilek Gübreleme Programı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Gübreleme Programı. Üretimi 5 yolla yapılmaktadır. Bunlar; tohumdan,  kollardan, toprakaltı gövdesini ayırarak, yaprak çeşitlerinden doku kültürleri yolu ile fide elde edilmektedir. Her ana bitkiden ise 4-5 çilek fidesi elde edilmektedir. Bitkilerin hızla çoğaltılması gerektiği zaman yaprak çeliklerinden fide elde edilmektedir.

Çilek Gübreleme Programı. Toprak hazırlığı yaparken, çilek bahçesi olacak alanda toprak bol ve iyi yanmış hayvan gübresiyle gübrelenmektedir. Gübrelenen toprak derince sürülmelidir. Hayvan gübresinin olmadığı durumlarda ise yeşil gübre uygulanabilmektedir. 2-4 ton/da iyi yanmış ahır gübresi attıktan sonra ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesini sağlamak için 40-50 kg /da Amonyum sülfat ya da Amonyum nitrat atılmaktadır. Sürümden sonra ise merdane ile basılmaktadır. Ancak sıkıştırılmamaktadır.

Çilek yetiştiriciliğinde erken ürün elde etmenin yanında geç ürün elde etmek de oldukça önemlidir. Çilek fidesi dikimi ise sene içerisinde üç farklı dönemde yapılabilmektedir. Bunlar; Yaz dikimi, kış dikimi ve sonbahar dikimidir.

Çilek Gübreleme Programı. Kapsamında gerçekleşen gübreleme işlemi de dikim dönemlerine göre farklılık göstermektedir. Gübreleme işlemi yapılmadan önce mutlaka toprak analizi yapılıp bu analiz sonucuna göre gübreleme işlemi gerçekleşmektedir. Kış dikiminde, ikinci aydan itibaren plastik malçlamayla tarlaya Amonyum sülfat verilmektedir. Mart ayı içerisinde ikinci gübreleme yapılırken Nisan – Mayıs aylarında ise üçüncü gübreleme yapılmaktadır. Sonbahar dikiminde, ilk gübreleme çilek fidesi dikiminden 1 ay sonra Amonyum sülfat verilerek yapılmaktadır. Sıcak bölgelerde ve örtü altı yetiştiricilikte birkaç ay da bir olmak üzere kış ayları boyunca gübreleme yapılmaktadır.

Yaz dikiminde ise dikimden 1 ay sonra başlamak üzere her ay amonyum sülfat verilmektedir. Kışa kadar devam eden gübreleme işlemi kışın bitmektedir. Kışın gübre verilmemektedir. Bu nedenle bahar ayında ise tekrar devam edilmektedir. Ek olarak saf azot verilmesi uygun olan çilekler için azotun hepsini sonbaharda birden vermek sadece siyah örtü üzerinde yapılan yetiştiricilikte tavsiye edilmektedir. Fakat diğer yetiştiricilikte ise azotu iki seferde vermek mümkün olmaktadır. Çünkü meyvenin dayanıklılığına ve renk oluşuma olumlu etki yapan fosfat için ise ihtiyacı karşılamak için super fosfat toprağa tek seferde verilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP