Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:43
Çilek Fidesi Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Fidesi Yetiştiriciliği konusunda fide üretimi beş ayrı yolla yapılmaktadır. Bunlar; tohumdan, kollardan, toprakaltı gövdesini ayırarak, yaprak çeşitlerinden ve doku kültürleri yolu ile fide elde edebil

Çilek Fidesi Yetiştiriciliği konusunda fide üretimi beş ayrı yolla yapılmaktadır. Bunlar; tohumdan, kollardan, toprakaltı gövdesini ayırarak, yaprak çeşitlerinden ve doku kültürleri yolu ile fide elde edebilme yollarıdır. Tohumdan çilek fidesi elde etmek uygulamada fazla kullanılmamaktadır. Çünkü bu yöntem daha çok ıslah amacı için kullanılmaktadır.

Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan stolonlardan elde edilmektedir. Toprak yüzeyine yatık olarak büyüyen kolların boğumlarının her biri yeni bitki oluşturabilen özelleşmiş gövdedir. Yaprak koltuklarından çıkan kolların boğumlarında küçük bitkiler oluşmaktadır. Bu boğumların toprağa değdiği yerde bu küçük bitkiler çok kolaylıkla yeni kökler meydana getirerek, ana fideye benzer yeni fideler elde edilmesini sağlamaktadır.

Toprak altı gövdesinin ayrılarak fide elde edilmesi işleminde, birkaç gövdeden oluşan çileğin ana gövdesinden bu gövdeleri ayırmak suretiyle gerçekleşmektedir. Her ana bitkiden ise 4-5 tane çilek fidesi elde etmek mümkün olmaktadır.

Çilek Fidesi Yetiştiriciliği hususunda bitkilerin hızla çoğaltılması için yaprak çeliklerinden fide elde etme yöntemi kullanılmaktadır. Genç ve orta yaşlı yapraklar, yaprak kınları ile alındıktan sonra 2 cm kadar iki ayrı yerden çizilerek dikilmektedir. Yaprak çelikleri tarladan alındıktan sonra çuvallara sarılarak seralara getirilmelidir. Dikimden sonra ise su içerisinde muhafaza edilmelidir. Doku kültürü yolu ile fide elde edilmesi suretiyle; hücre, doku ya da organlarının bitki üzerinden ayrılarak yapay bir besin ortamı üzerinde steril şartlarda yetiştirilmesi işlemi gerçekleşmektedir. Çilek bahçesi kurulumu için kullanılacak fideler muhakkak özel bir fidelikte üretilmektedir. Kesinlikle meyve üretilmekte olan bahçelerden fide alınmamaktadır.

Çilek Fidesi Yetiştiriciliği yapılırken doğrudan klasik yolla üretilmiş kol bitkileri çilek fidesi üretiminde kullanılmaktadır. Fideler taze bitki olarak isimlendirilmiştir. Söküldükten hemen sonra ise sonbahar ya da ilkbaharda dikim yapılmaktadır. Çilek hasadı için en uygun toplama zamanı sabahın erken saatleridir. Toplanan çilekler taze kalması için hemen gölge bir yere taşınması uygundur.  Bu nedenle koparırken baş parmak ve işaret parmağı ile meyve sapı tutulmaktadır. Ayrıca meyve çanak yapraklarının 1 cm kadar üstünden koparılmaktadır. Çilekler +2 ve +5 0C’de 2–4 gün , 0 0C’de 8 gün muhafaza edilebilmektedir. Muhafaza edilecek ambalajın, taşıma süresince meyveleri iyi bir halde koruyacak şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca en çok net 500 gram meyve alacak büyüklükte olması tercih edilmektedir. Ambalaj malzemesi olarak da plastik, mukavva ve odun yontuğu olabilmektedir.

me yollarıdır. Tohumdan çilek fidesi elde etmek uygulamada fazla kullanılmamaktadır. Çünkü bu yöntem daha çok ıslah amacı için kullanılmaktadır.Kollardan fide elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan stolonlardan elde edilmektedir. Toprak yüzeyine yatık olarak büyüyen kolların boğumlarının her biri yeni bitki oluşturabilen özelleşmiş gövdedir. Yaprak koltuklarından çıkan kolların boğumlarında küçük bitkiler oluşmaktadır. Bu boğumların toprağa değdiği yerde bu küçük bitkiler çok kolaylıkla yeni kökler meydana getirerek, ana fideye benzer yeni fideler elde edilmesini sağlamaktadır.Toprak altı gövdesinin ayrılarak fide elde edilmesi işleminde, birkaç gövdeden oluşan çileğin ana gövdesinden bu gövdeleri ayırmak suretiyle gerçekleşmektedir. Her ana bitkiden ise 4-5 tane çilek fidesi elde etmek mümkün olmaktadır.Çilek Fidesi Yetiştiriciliği hususunda bitkilerin hızla çoğaltılması için yaprak çeliklerinden fide elde etme yöntemi kullanılmaktadır. Genç ve orta yaşlı yapraklar, yaprak kınları ile alındıktan sonra 2 cm kadar iki ayrı yerden çizilerek dikilmektedir. Yaprak çelikleri tarladan alındıktan sonra çuvallara sarılarak seralara getirilmelidir. Dikimden sonra ise su içerisinde muhafaza edilmelidir. Doku kültürü yolu ile fide elde edilmesi suretiyle; hücre, doku ya da organlarının bitki üzerinden ayrılarak yapay bir besin ortamı üzerinde steril şartlarda yetiştirilmesi işlemi gerçekleşmektedir. Çilek bahçesi kurulumu için kullanılacak fideler muhakkak özel bir fidelikte üretilmektedir. Kesinlikle meyve üretilmekte olan bahçelerden fide alınmamaktadır.Çilek Fidesi Yetiştiriciliği yapılırken doğrudan klasik yolla üretilmiş kol bitkileri çilek fidesi üretiminde kullanılmaktadır. Fideler taze bitki olarak isimlendirilmiştir. Söküldükten hemen sonra ise sonbahar ya da ilkbaharda dikim yapılmaktadır. Çilek hasadı için en uygun toplama zamanı sabahın erken saatleridir. Toplanan çilekler taze kalması için hemen gölge bir yere taşınması uygundur.  Bu nedenle koparırken baş parmak ve işaret parmağı ile meyve sapı tutulmaktadır. Ayrıca meyve çanak yapraklarının 1 cm kadar üstünden koparılmaktadır. Çilekler +2 ve +5 0C’de 2–4 gün , 0 0C’de 8 gün muhafaza edilebilmektedir. Muhafaza edilecek ambalajın, taşıma süresince meyveleri iyi bir halde koruyacak şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca en çok net 500 gram meyve alacak büyüklükte olması tercih edilmektedir. Ambalaj malzemesi olarak da plastik, mukavva ve odun yontuğu olabilmektedir.

Kaynak: Çilek Fidesi Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü Sitemizde.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP