Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği

Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:30
Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği

Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği; -10°C’ye kadar dayanabilen bir bitkidir. Daha soğuk bölgelerde çilek yetiştiriciliği için bitkilerin saman, kuru yaprak vs gibi materyalle örtülerek dondan korunması sağlanmalıdır. İlkbahar geç donları, Akdeniz Bölgesi ve benzer iklim bölgelerinde de zarara yol açabilmektedir. Çilek fidesi için çiçeklenme uzun bir dönem olduğundan dolayı don ürünün tümüne zarar veremez. Çilek bundan dolayı yetiştiricilik riski en az olan meyve çeşitlerindendir.

Çileği dondan korumak için bitkilerin üzeri saman vb. ürünlerle örtüldüğü zaman soğuk bölgelerde bile yetiştirilebilmektedir. Çilek, çeşit farklılıkları ve ekim zamanı seçeneklerinden dolayı her bölgede yetiştirilebilen hemen hemen tek meyve türüdür.

Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği. Büyüme ve gelişmenin en uygun olduğu  17–25 C derecedir. Çilek fidesi bitkisi 8-11 saatlik bir ışıklanma süresi çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmekte kol oluşumunu engellemektedir. Bununla birlikte 17-20 saatlik bir ışıklanma süresi tam aksi etkiyi yapmaktadır. Özellikle çilek -10°C’ye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilmektedir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak vs gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekmektedir. İlkbaharın geç donları, Akdeniz Bölgesi ve benzeri yerlerde zararlı olabilmektedir. Çilekte çiçeklenme uzun bir döneme dağıldığı için, don ürünün tümüne zarar verememektedir. Bu nedenle çilek, yetiştiricilik riski en az olan meyve türlerinden biridir. Ek olarak çiçeklenme zamanı oransal nemin fazla olduğu ve yağışlı geçen bölgelerde hastalık sorunu artmaktadır. Özellikle meyvede çürüklük yapan Botrytis hastalığı büyük zararlara neden olabilmektedir.

Çilek Fidesi Sıcaklık İsteği. Sonbahar erken donları, bitkiyi soğuğa hazırlıksız yakaladığından dolayı oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Don yüzünden çilek gövdesinin zarar görmesi, bir sonraki dönemde verimde azalmalara yol açabilmektedir. Çilek fidesi bitkisi sonbahar döneminde çiçek tomurcuklarının oluşumunu gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bu dönemde oluşan don olayı, yeni oluşan ve oluşma aşamasındaki çiçek tomurcuklarının zarar görmesine yol açabilmektedir. Sonbahar döneminde aşırı gübreleme ve sulama sebebiyle gelişmesini sürdüren bitkilerin dondan zarar görme olasılığı daha yüksektir. Buna karşılık dinlenme dönemine girmek üzere veya girmiş bitkilerin zarar görme olasılıkları daha düşüktür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP