Çilek Fidesi İklim İstekleri

Çilek Fidesi İklim İstekleri

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:31
Çilek Fidesi İklim İstekleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Fidesi İklim İstekleri; Sıcağı seven bir bitki olduğu için genellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde daha sık yetiştirilmektedir. Fakat tür çeşitliliği bakımından hemen hemen her bölgede yetişebilen bir bitkidir. Büyüme ve gelişmenin en uygun olduğu sıcaklık aralığı 20-21 C derecedir. Çilek fidesi için optimal sıcaklık 23 C derece kabul edilmektedir. Sıcaklık bu derecenin altına düşer veya üzerine çıkarsa bitki yaprak üretimini azaltmaktadır.

8-11 saatlik bir ışıklanma süresi çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmekte kol oluşumunu engellemektedir. Bununla birlikte 17-20 saatlik bir ışıklanma süresi tam aksi etkiyi yapmaktadır.

Çilek Fidesi İklim İstekleri. Çilek -10°C’ ye kadar dayanabilen bir bitkidir. Daha soğuk bölgelerde çilek yetiştiriciliği için bitkilerin saman, kuru yaprak vs gibi materyalle örtülerek dondan korunması sağlanmalıdır. İlkbahar geç donları, Akdeniz Bölgesi ve benzer iklim bölgelerinde de zarara yol açabilmektedir. Çilekte çiçeklenme uzun bir dönem olduğundan dolayı don ürünün tümüne zarar veremez. Çilek bundan dolayı yetiştiricilik riski en az olan meyve çeşitlerindendir. Çileği dondan korumak için bitkilerin üzeri saman vb ürünlerle örtüldüğü zaman soğuk bölgelerde bile yetiştirilebilmektedir. Çilek fidesi çeşit farklılıkları ve ekim zamanı seçeneklerinden dolayı her bölgede yetiştirilebilen hemen hemen tek meyve türüdür.

Çilek -10°C’ye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilmektedir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak vs gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekmektedir. İlkbaharın geç donları, Akdeniz Bölgesi ve benzeri yerlerde zararlı olabilmektedir. Ancak çilekte çiçeklenme uzun bir döneme dağıldığı için, don ürünün tümüne zarar verememektedir. Bu nedenle çilek, yetiştiricilik riski en az olan meyve türlerinden biridir.

Çilek Fidesi İklim İstekleri. Çilek yetiştiriciliği ılıman ve yağışlı iklim bölgelerinde yapılacak ise dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Öncelikle kireç oranı düşük olan topraklar tercih edilmelidir. Çilek yaprağının ve sonrasında meyvesinin muhakkak güneş görmesi gerekmektedir. Güneş görmeyen fidelerin verdiği ürünler verimsiz olur. Fide dikildikten sonra can suyu verilmelidir. Çilek fidesi mümkünse yağmur suyu almalıdır. Ancak yağış oranı düşük veya fideler yağmur almayan yerlerdeyse sulama düzenli bir şekilde yapılarak toprağın nemli kalması sağlanır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP