Çilek Dalında Neden Çürür?

Çilek Dalında Neden Çürür?

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:37
Çilek Dalında Neden Çürür?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çilek Dalında Neden Çürür?

Çilek Dalında Neden Çürür? Dalında çilek çürümesi yaş çürüklük olarak adlandırılan bir hastalık türü olmaktadır. Kurşuni küf hastalığına neden olan bir hastalık türü grubuna girmektedir. Ayrıca hastalık genellikle çilek fidesinde çiçek, yaprak, yaprak sapı ve meyvede görülmektedir.

Çiçeklerin tam açmış olduğu dönemde bütün organları ile enfeksiyona uğrayan çiçekler, aniden solarak kururlar ve yanmış bir görüntü meydana gelmektedir. Yaprak sapları ve daha çok dip tarafları hastalığa yakalanmaktadır. Bunun yanında hastalığın çok geniş bir yayılma alanı göstermektedir. Ayrıca çilek yetiştiriciliği yapılan tüm alanlarda görülen bir hastalık olmaktadır.

Çilek Dalında Neden Çürür? külleme hastalığı dalında kurumaya ve çürümeye neden olmaktadır. Belirtileri ise, küllemenin yaprak belirtileri çok belirgin olarak görülmektedir. Yaprakların alt yüzeyinde beyaz renkli miseller oluşmaktadır. İlerlemiş olursa o durumda yapraklar kıvrılarak beyaz ve un görünümlü dokular oluşmaktadır. Ancak, yaprakların alt yüzeyinde kuru, morumsu ya da kahverengimsi lekeler giderek gelişmektedir. Ayrıca üst yüzeyinde ise kırmızı renk değişimi görülmektedir.

Hastalıklı çilek fidesi, beyaz külleme sporları ile kaplanmaktadır.  Şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Bunun sonucunda ölüm gerçekleşmektedir. Hastalığa bağlı olarak polen üretimi azalmakta ve meyve tutumu az olmaktadır. Etmen meyve yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşturmaktadır. Ayrıca şiddetli hastalıklarda verim üzerindeki etkisi önemli boyutlarda olmaktadır. Çileklerin raf ömrü kısalmakta, kaliteleri azalmakta ve kısa sürede kuruma görülmektedir.

Çilek Dalında Neden Çürür? sebep olan hastalık türü ise antraknoz hastalığı olmaktadır. Ancak, kolay bir şekilde yapraklarda ayırt edilebilmektedir. Ancak, düzgün olmayan kahve renkli veya siyah dokular yaprak uçlarında veya kenarlarında başlar ve meyveye doğru ilerleme görülür. Çünkü, siyah lekeler ve çürümeler meydana gelir.

Alternaria meyve çürüklüğü, serin nemli havalarda ortaya çıkmaktadır. Bakır içerikli zirai ilaçların kullanılmasıyla kimyasal mücadele gerçekleştirilmektedir. Çilek fidesi yaprak sapları, çiçek demetleri, çiçekler ve meyvelerde görülen külleme hastalığının kimyasal mücadelesinin gerçekleşmesi işlemi ilk hastalık belirtileri görüldüğü zaman başlamaktadır. Ayrıca hastalık belirtilerinin görüldüğü ilk zamanda birinci ilaçlama işlemi gerçekleşmektedir. Kullanılmakta olan ilaçların etki süresine dikkat edilerek, enfeksiyon koşulları sona erinceye kadar ilaçlamalar devam etmektedir. Meyvelerde kahverengimsi siyah, sert ve derimsi bir yapı meydana getiren yaprak lekesi için bakırlı preparatlar kullanılmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP