Ananas Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

Ananas Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:44
Ananas Kavun Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ananas Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Verimi oldukça yüksek olup bitki yapısı çok güçlü ve orta erkenci bir kavun çeşididir. Meyveler yuvarlağa yakın oval şeklindedir. Meyveler hamken yeşil olup olgunlaşmaya doğru üzeri çizgili sarı-turuncu renk almaktadır. Ananas kavun tohumu açık alan ve sera için uygundur.

Meyveler olgunlaşınca kendisi kopmaktadır. Meyve ağırlıkları ortalama 1,5-2,5 kg. arasında olmaktadır. Yüksek verimlidir. Meyveler hoş kokulu, sulu ve şeker oranı yüksek bir çeşittir. Nakliyeye dayanıklıdır. Depolama kapasitesi yüksektir ve küllenmeye karşı toleranslıdır.

Ananas Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Ekeceğimiz arazi sonbahardaki yağışlardan sonra derince sürülür ve hayvan gübresi atılmaktadır. Şubat-Mart aylarında toprak tekrar işlenerek ekime uygun hale getirilmektedir. Ananas kavun tohumu Nisan-Mayıs aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla karıklar açılarak 4-5 cm derinliğinde her ocağa 3-4 adet ananas kavun tohumu atılarak ekim işlemi yapılır ve üstü 5-6 cm toprakla örtülür. Ayrıca sıra üzeri ekim mesafesi 45-60 cm, sıra arası ekim mesafesi ise 140-200 cm olmaktadır. Daha sonra seyreltme işlemi uygulanmaktadır.

Ananas kavun üretiminde can suyu verildikten sonra meyve oluşumu başlayıncaya kadar sulama yapılmamaktadır. Özellikle meyve oluşumundan sonra 12 günde bir düzenli sulama yapılmalıdır. Meyveler sulama yapılırken suyla temas ettirilmemektedir. Bu durum hastalıklara sebep olabilmektedir.

Ananas Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Verim elde etmek için Ananas kavun tohumu sonbahardaki toprak sürümünde dekara 3-4 ton hayvan gübresi toprağa atılır.15-18 kg N,10 kg P2O5 kimyasal gübre de uygulanmaktadır. Ayrıca kavun fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler. Uygun toprak tavında ekim yapılarak kavun yetiştirilen arazilerde de meyve oluşumuna kadar fazla sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa aşırı olmamak üzere sulama yapılmaktadır. Meyve oluşum döneminden sonra sulamalar sıklaştırılmaktadır.

Ananas kavun hasadı dekara 3 tona kadar verim verebilmektedir. 2,5-4 ayda hasada gelir. Erken hasat veren bir türdür. Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmektedir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparmak veya bıçakla kesmek suretiyle hasat edilirler. Hasat işleri sabah yapılmaktadır ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemektedir. Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmektedir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP