Altınbaş Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

Altınbaş Kavun Tohumu Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 14:44
Altınbaş Kavun Tohumu Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altınbaş Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Hastalıklara dayanıklı bir yapısı vardır. Görünümü buruşuk şekildedir. Altınbaş kavun tohumu yetiştirme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru hava ile yeterli toprak nemi ister. Meyveler 3-5 kg ağırlığında ,sert kabuklu ve yuvarlak şekillidir. Orta erkenci bir çeşittir. Kabuk rengi sarı-turuncu üzerinde koyu yeşil-siyah beneklidir, yüzeyi kırışıktır. Meyve içi sıkı, lifsiz ve suludur, çok lezzetlidir.

Altınbaş Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Ekeceğimiz arazi sonbahardaki yağışlardan sonra derince sürülür ve hayvan gübresi atılamaktadır. Şubat-Mart aylarında toprak tekrar işlenerek ekime uygun hale getirilir. Nisan-Mayıs aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla yapılmaktadır. Karıklar açılarak her ocağa 4-5 cm derinliğinde, 2-3 adet altınbaş kavun tohumu atılarak ekim işlemi yapılmaktadır ve üstü 5-6 cm toprakla örtülmektedir. Sıra üzeri ekim mesafesi 45-60 cm, sıra arası ekim mesafesi 140-200 cm olmaktadır. Tahmini çimlenme süresi 8-10 gündür. Daha sonrasında seyreltme işlemi uygulamaktadır.

Altınbaş kavun üretiminde can suyu verildikten sonra meyve oluşumu başlayıncaya kadar sulama yapılmamaktadır. Meyve oluşumundan sonra 12 günde bir düzenli sulama yapılmalıdır. Meyveler sulama yapılırken suyla temas ettirilmemelidir. Aksi halde hastalık oluşabilir. Altınbaş kavun üretiminden iyi bir verim elde etmek için sonbahardaki toprak sürümünde dekara 3-4 ton hayvan gübresi toprağa atılmaktadır. 15-18 kg N,10 kg P2O5 kimyasal gübre de uygulanmaktadır.

Altınbaş Kavun Tohumu Yetiştiriciliği. Kavun fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler. Uygun toprak tavında ekim yapılarak kavun yetiştirilen arazilerde de meyve oluşumuna kadar fazla sulamaya gerek yoktur. Ancak toprakta yeterli nem yoksa aşırı olmamak üzere sulama yapılmaktadır. Meyve oluşum döneminden sonra sulamalar sıklaştırılmaktadır.

Hasada gelme süresi ortalama 100-110 gün arasındadır. Altınbaş kavun tohumu verimi dekara 4.5 tona kadar verim vermektedir. Nakliyeye dayanıklıdır ve raf ömrü uzundur. Erken hasat veren bir kavun türüdür. Meyveler tam olgunlaşma devresinde hasat edilmektedir. Olgunluğa gelmiş kavunlar saplarında elle koparmak veya bıçakla kesmek suretiyle hasat edilirler. Hasat işleri sabah yapılmaktadır ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemektedir. Kavunlar hemen pazara veya depoya sevk edilmektedir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP