Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 26, 2023 13:27
Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği

Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği. Nötr gün ve yediveren çilek fidesi çeşidi olan albion yıl boyunca çilek veren bir çeşittir. Albion çilek fidesi en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda olmasıdır. Bu çilek çeşidinin diğer bir özelliği de meyve büyüklüğünün bütün sezon aynı kalabilmesidir. Yetiştirirken fazla azotlu gübreleme yapılmamalıdır. Nakliyeye dayanıklı olup çabuk erimez, çabuk bozulma yapmaz ve hastalıklara dayanıklılığı üst düzeydedir.
Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği. için en ideal toprak yapısı; pH’ı 6,5-7 olan, su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik için seçilen toprak hastalıklar ve nematod yönünden temiz kök yapısına sahip olması gerekmektedir. Dekara 4-5 ton yanmış hayvan gübresi uygulanmaktadır. Daha sonra toprak solarize edilmelidir. Toprak ayrık, kanyaş gibi zararlı otlardan temizlenmektedir, tırmıklanarak düzeltilmektedir. Masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmalı ve büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise elle yapılmalıdır.
Dikim yapılırken plastik malç ‘’+’’ veya ‘’0’’ şeklinde kesilmelidir. Dikimde fideler tam kök boğazı hizasında olmalıdır ve fidenin kök bölgesi tamamen dik bir şekilde toprağa girmelidir, kökün kıvrılması kesinlikle engellenmelidir.
Albion çilek fidesi dikimi ilkbahar ve sonbahar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Zaman olarak ilkbahar dikimi, kışları daha serin geçen bölgelerde tavsiye edilen bir dikim zamanıdır. İlkbahar çilek dikimi ılıman iklim bölgelerinde şubat ayında, kışları soğuk geçen daha soğuk bölgelerde ise nisan ayında yapılması uygundur.
Albion Çilek Fidesi Yetiştiriciliği. için 1000 m2 alana 5000 çilek fidesi dikimi uygundur. Bitkilerin köklerini nemli tutmalı, fakat ıslak bir ortamda bırakmamalıdır. Bu nedenle bitkiler araziye ıslak çuvallarla kaplanmış sepetlerle götürülmektedir. Fideler dikilirken kök boğazı kısmı toprak yüzeyi ile aynı seviyede olmalıdır. Ayrıca Albion çilek fidesi çok derin veya kökleri açıkta kalacak şekilde yüzlek dikilmeleri zararlıdır. Dikim için sökülen fidelerin uzun kökleri varsa dikimden önce 8–10 cm’den kesilmelidir. Fidelerde fazla yaprak varsa bitki üzerinde genç olanlarında 2–3 âdeti bırakılarak diğerlerini yaprak saplarından uzaklaştırmak meyve tutum oranını artırmaktadır. Fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Bu çeşidin meyve toplamaya da çok elverişli bir yapısı vardır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP