Yeşil Soğan Mildiyö ile Mücadele

Yeşil Soğan Mildiyö ile Mücadele

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:16
Yeşil Soğan Mildiyö ile Mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeşil Soğanda Mildiyö İle Mücadele

Yeşil Soğanda Mildiyö ile Mücadele.  Mildiyö hastalığının belirtilerinde ilk olarak soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında klorotik çukurlaşmalar meydana gelmektedir.  Hastalıklı yeşil soğan tohumu ortaları grimsi beyaz bir renk almaktadır. Daha sonra grimsi beyaz renk menekşe rengine dönmektedir. Sonuçta üzerleri beyaz grimsi renkte misel örtüsü ile kaplanmaktadır.  Sonrasında lekeler birleşerek  yaprağın kurumasına sebep olmaktadır. Ayrıca hastalık, baş soğanda buruşma, kalınlaşma ve daha ileri aşamada ise süngerleşmeler şeklinde kendini göstermektedir.

Yeşil Soğanda Mildiyö ile Mücadele.  Hastalık, baş soğanda buruşma, kalınlaşma ve daha ileri aşamada ise süngerleşmeler şeklinde kendini göstermektedir.  Mildiyö hastalığı ne kadar erken görülürse ve yayılırsa ürün kaybı da o derece de büyük olmaktadır.  Ülkemizde soğan ekiliş alanlarında ve iklim koşullarının hastalık etmeninin gelişmesine uygunluğu derecesinde  görülmekte olup önemli ürün kaybına neden olmaktadır.

Mildiyö hastalığının etmeni, arpacık veya kuru soğanın katmanları arasında misel olarak bulunmaktadır. Fungus yaprak ve tohum içinde gelişen konidiofor oluşturmaktadır. Bunlar açık renklidir ve uçlarında limon şeklinde konidileri vardır. Kışı soğan  yumrularında misel ve hastalıklı yapraklarda oospor olarak geçirmektedir.  Yapraklarda konidiler meydana geldikten sonra da bunlar rüzgarlarla çok uzun mesafelere taşınabilmektedirler.  Bulaşmalar 16°C ‘ de ve % 70-80 orantılı nemde olabilmektedir.  Epidemi ise 18-20°C’de % 90’nın üstündeki orantılı nemde gerçekleşmektedir.   Yeşil soğan tohumu ekimi gerçekleştikten sonra hastalık ve zararlılardan korumak amacı ile bakım işlemleri ve dengeli gübreleme sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır.

Yeşil Soğanda Mildiyö ile Mücadele.  Mildiyö hastalığı ile mücadele de kültürel ve kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Kültürel önlemler kapsamında, hasat sonunda hastalıklı bitki artıkları tarladan uzaklaştırılıp yok edilmelidir.
Ayrıca hastalık epidemi yaptı ise dayanıklı çeşitler mutlaka kullanılmalıdır. Yeşil soğan tohumu üretimi yapılacak olan alanlar rüzgar alan ve fazla su tutmayan özellikte olmalıdır.  Ayrıca rüzgara kapalı tarlalarda çiğ düşen alanlarda soğan tarımından kaçınılmalıdır. Hastalık ile bulaşık olan tarlalarda yağmurlama sulama sistemi kullanılmamalıdır.

Özellikle soğan yapraklarının kaygan ve mumlu olması nedeni ile bir yapıştırıcı veya 100 litre suya 200 g şeker ilavesi suretiyle ilacın yaprakta uzun süre kalması sağlanmalıdır. Bitkinin her tarafının iyice ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP