Yemeklik Soğan Çeşitleri

Yemeklik Soğan Çeşitleri

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:08
Yemeklik Soğan Çeşitleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yemeklik Soğan Çeşitleri

Yemeklik soğan çeşitleri; Yetiştiriciliğinde soğan kumlu, killi ve humuslu besin maddesince zengin topraklarda iyi yetişmektedir. Ekim yapılacak tarla derin olarak sürülmeli kesek ve taş olmaması gerekmektedir. Ekim mevsimi gelince yine yabancı ot varlığında ve kaymak tabakası kırılması için sürüm yapılmaktadır. Soğan tohumu üretiminde çiftlik gübresi bir önceki ürüne verilmesi gerekir. Fide ile üretimi sadece yazlık soğan üretimden kullanılan bir üretim şeklinden elde edilen soğan türlerinden olmaktadır.

Bitkinin erken gelişme devresinde serin hava alması gerekmektedir. Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması gerekmedir. Aynı zamanda erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 12 derece sıcaklıklar normal olmaktadır. Ancak, baş bağlamaya başladığı zaman 21 derece başın olgunlaşması için 24-27 derece olması istenmektedir.

Yemeklik soğan çeşitleri; Yerli çeşitlerimizden lakerda soğanı, çay soğanı ve gömen soğanı gibi çeşitlerimiz fideleriyle birlikte üretilmektedir. Bu soğan tohumu çeşitlerimizin başları oldukça iri olmaktadır. Konak ve Sarıhan gibi soğan çeşitlerinde başlar 1 kg’a kadar büyüklüğe ulaşmaktadır. Aynı zamanda dokuları kaba, gevrek ve sulu bir yapıya sahip olmaktadır. Bu soğan çeşitleri kükürtlü bileşikler yönünden fakir olmaktadır. Bu nedenle tatlı ve lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır.

Soğan yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde yeterli yağış varsa (450-500 mm) sulamadan da yetiştiriciliği yapılabilmektedir.  Aksi halde sulama mutlaka yapılmalıdır. En uygun sulama yöntemi yağmurlama sulamadır. Ayrıca 1-2 sulama yeterli gelmektedir.  Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.

Yemeklik soğan çeşitleri; Taze yeşil soğan üretimi, yeşil soğan üretimi ile baş soğan üretimi arasında önemli farklar bulunmaktadır. Ancak, beyaz soğan, kuru soğan, arpacık soğan ve mor soğan gibi soğan çeşitleri bulunmaktadır. Fakat, olarak yetiştiriciliği üç şekilde yapılmaktadır. Doğrudan soğan tohumu ekimi, aynı büyüme periyodunda 5 veya 6 aylık bir dönemde baş oluşumu meydana gelmektedir. Ancak,  arpacık ile yapılan yetiştiricilik bu çeşit yetiştiricilikte 1. yıl arpacıklar elde edilmektedir. 2. yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilmektedir.

Dekardan 4-6 ton baş soğan alabilmek için dekara 15 kg saf azot, 10 kg saf fosfor, 15 kg saf potasyum gerekli olmaktadır.  Ayrıca fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü ekimde taban gübresi olarak verilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP