Uzun Gün Soğan Yetiştiriciliği

Uzun Gün Soğan Yetiştiriciliği

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:22
Uzun Gün Soğan Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun Gün Soğan Yetiştiriciliği

Uzun gün soğan yetiştiriciliği. Bu soğan yetiştiriciliğinde soğan başları daha uzun dönemde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Daha yavaş ve uzun süreli bir yetiştirme dönemi istemektedir. Bu şekilde, bu soğanlara göre iklim istekleri, toprak sıcaklık isteği ve bakım şartları farklılıklar görülmektedir. En önemlisi ise, uzun gün soğan tarımı için üretilmiş soğan tohumu çeşitleri bulunmaktadır.

Bu çeşitlerin ekimi yapılması gerekmektedir. Çünkü, bu soğan türleri bu şekilde koşullara adapte olmaktadır. Diğer türlerin ekimi yapılması doğru olmamaktadır. İklim istekleri, sıcaklık ve gün uzunluğu iki önemli faktör olmaktadır. Çünkü, bu koşullar sağlanması gerekmektedir. Serin iklimi olan yerlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Baş oluşturabilmesi için, 12 veya 13 derece sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır.

Uzun gün soğan yetiştiriciliği. Başın gelişmesi için gerekli olan diğer bir iklim faktörü gün uzunluğu önemli olmaktadır. Baş oluşumu aşamasında kısa gün uzun gün çeşitleri için 13 veya 15 saat gün uzunluğu istemektedir. Genel olarak  12 saatten fazla gün uzunluğuna ihtiyaç duymaktadır.

Yeterli düzeyde organik ve besin maddesi fazla olan humuslu topraklarda yetiştirilmektedir. Kumlu ve tınlı topraklarda ekimi yapılmaktadır. Kumlu topraklar uzun gün soğan tohumu ekimi yapılması önerilmemektedir. Çünkü, erken olgunlaşma durumu görülmektedir. Ekilecek tarla, sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülmektedir. Kesekli ve taşlı olarak bırakılmamalıdır. Ekim mevsiminde, toprak tava geldiği zaman uygun tarım aletleri ile kışın yağış ve donlarıyla dağılan kesekler düzlenmeli ve ekim yapılmaktadır. İlkbahar ekimine uygun olan uzun gün soğan tohumu ekimi yapılmaktadır. Soğan üretiminde çiftlik gübresi bir önceki ürüne verilmelidir.

Uzun gün soğan yetiştiriciliği. Soğan çeşitlerinde soğan tohumu ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarında ekim yapılmaktadır. Tohum ekiminde mibzer kullanılmalıdır. Elle serpme yöntemi ile ekim yapıldığında birim alana gerekli olan tohum miktarı 1-1.5 kg kullanılmaktadır.  Mibzerle ise 350-500 g kullanılmaktadır. Tohum ekim derinliği 1-1.5 cm olmalıdır. Ekim mesafeleri, sıra arası 15-20 cm ve sıra üzeri 5-8 cm bırakılmalıdır.

Sulama ihtiyacı olan yumru oluşma döneminde yapılmaktadır. Çabuk ve hızlı büyümesi istenmemektedir. Çeşit özelliği olarak tohum bu şekilde arzu etmektedir. Ancak, sonbaharda yağmur suları ile yumrular su almaktadır. Sonbaharda ise hasat edilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP