Tepe Soğanı İle Üretim

Tepe Soğanı İle Üretim

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:35
Tepe Soğanı İle Üretim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TEPE SOĞANI İLE ÜRETİM

Tepe soğanı ile üretim. Bilimsel araştırmalarda ve bazı soğan varyetelerinde kullanılmaktadır. Bu yüzden  yemeklik soğan yetiştiricilikte pek önemi yoktur. Bazı türlerde çiçek demetinin uç kısmında çiçekler yerine küçük soğancıklar meydana gelir. Bu soğancıklar kullanılarak soğan tohumu üretimi gerçekleştirilir. Aynı zamanda tepe soğanı ile üretim Vegetatif üretim şeklidir.

Tepe soğanı ile üretim. Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda soğan genel olarak iki yıllık bir bitkidir. Çünkü birinci yıl yumru, ikinci yılda soğan tohumu oluşur. 100 gr. Soğanda 1.2 gr. Protein, 0.1 gr. Yağ, 8.9 gr. Şekerli maddeler, 8 gr. Su, 12 gr. Kuru madde, 30 mg. Kalsiyum ve 42 kalori bulunur.

Bitki erken gelişme devresinde serin havaya ihtiyaç duyar. Hatta baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olmasını ister. Özellikle erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 12,8 ºC olmalıdır. Çünkü baş bağlamaya başladığı zaman 21 ºC, başın olgunlaşması için 24-27 ºC optimum sıcaklıklar istemektedir. Bunun yanında soğan bitkisi -8, -10 ºC sıcaklıklara dayanır. Aynı zamanda gün uzunluğu istekleri çeşitlere göre değişir. Erkenci çeşitler 10-12 saat, geççi çeşitler için 13-15 saat gün uzunluğu gereksinim duyar. Özellikle Akdeniz sahil kesimi için sonbahar ekimi
yapılan yerlerde kısa gün soğanları seçilmelidir.

Tepe soğanı ile üretim. Çiftçi soğanı, yeterli düzeyde bitki besin maddesi içeren hafif topraklarda yetiştirir. Kumlu-tınlı topraklar yanında humusça zengin killi- kumlu topraklarda iyi ürün alır. En uygun toprak pH’sı 6-6,5’tur. Dekardan 4-6 ton baş soğan alabilmek için dekara 15 kg saf azot, 10 kg saf fosfor, 15 kg saf potasyum atar. Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü ekimde taban gübresi olarak verir.

Geriye kalan azot ve potasyumlu gübrelerin bir kısmını ekimden 1 ay sonra, diğer kısmı da artık baş oluşturma döneminde verir. Üstelik gübrelemede azotun fazla kullanılması iriliği artırır. Ancak soğanın içi fazla azot kullanımında kof olur, dayanıklılığı azalır ve geççiliğe neden olur. Soğan tohumu yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde yeterli yağış varsa (450-500 mm) sulamadan da yetiştirilebilir. Aksi halde sulama yapılmalıdır. En uygun sulama yöntemi yağmurlamadır. 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP