Soğanda Mildiyö İlacı

Soğanda Mildiyö İlacı

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:40
Soğanda Mildiyö İlacı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SOĞANDA MİLDİYÖ İLACI

Soğanda Mildiyö İlacı: Soğan yapraklarının dip ve orta kısımlarında klorotik çukurlar meydana gelir. Meydana gelen çukurların ortaları zamanla beyazlaşır menekşe rengini alır. Üzeri mantara ait tabaka ile kaplı hale gelir. Lekeler birleşerek diğeri ile birleşerek yaprağın kurumasına neden olur. Dolayısıyla soğan başında buruşmalar ve süngerleşmeler olur. Ayrıca mildiyöye yakalanmış soğan tohumu bitkilerinin yumruları ambarda uzun süre saklanamaz. Yumrular da zamanla yumuşama, sulanma ve çürümeler meydana gelir. Soğan mildiyösü enfekte olan yaprak ya da tohum saplarında solgun yeşil, sarı ile kahverengi bir renkte düzensiz büyüklük ve şekiller tespit edilir.

Soğanda Mildiyö İlacı: Bu alanlar dokuların değişen sarı ve yeşil tabakalardan oluşur. Soğan tohumu mildiyö etmeni bu lekeler üzerinde üreme organları üretmekte ve bu organlar sporongia olarak adlandırılmaktadır. Spor yığınları gri bir renkte ve daha sonra hızla menekşe rengini almaktadır. Hastalık yaprakları lekelerin bulunduğu bölgede kuşatır ve yapraklar buradan başlayarak ölür. Bu çoğunlukla tarlada belirli bölgelerde görülebilen ölü yaprak uçları ile sonuçlanır. Ölü yaprak dokuları mor lekeler tarafından hızla kolonize olunur, daha sonra bu renk koyulaşır ve mildiyönün gelişmesi engellenir. Mildiyö etmeni bitkileri nadir olarak öldürmekte, fakat yumruların gelişmesi önemli ölçüde azalır. Yumrular, özellikle boğaz kısımları mantarımsıdır ve yumruların kalitesinde düşme olur.

KONUKÇULARI: BAŞTA SOĞAN OLMAK ÜZERE SARIMSAK VE PIRASA

Soğanda Mildiyö İlacı İle Mücadele Yöntemleri

Kültürel Mücadele

Soğanda Mildiyö İlacı: Çiftçi hastalıklı bitki artıklarını tarladan uzaklaştır ve yok eder.

Düzenli olarak yabancı ot kontrolü yapar. Her zaman iyi bir drenaj tercih eder. Hastalıklı soğan tohumu yumruları dikimden kaçar. Kaliteli tohumlar kullanır.

Soğan yapraklarının kaygan ve mumlu olması nedeni ile bir yapıştırıcı veya 100 litre suya 200 g şeker ilavesi suretiyle ilacın yaprakta uzun süre kalması sağlanmalı ve bitkinin her tarafının iyice ilaçlanmasına özen
gösterilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP