Soğanda Kurşuni Küf

Soğanda Kurşuni Küf

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:21
Soğanda Kurşuni Küf
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Kurşuni Küf Hastalığı

Soğanda kurşuni küf hastalığı. Konukçusu soğan olmakla birlikte verim ve kaliteyi düşürmekte ve sık olarak görülen bir hastalık olmaktadır. Hastalık etmeni şu şekilde görülmektedir. Zayıflık paraziti olarak bilinmektedir. Uygun koşullarda soğan tohumu hastalanmaktadır. Hastalık etmeni meydana gelme koşulları, 20 dereceyi geçen sıcaklıklar ve nem % 90 oranında olunca soğan hastalık etmeni bulaşmış olmaktadır.

Sera yetiştiriciliğinde havalandırma önemli olmaktadır. Fungus, kış mevsimini sklerotlar şeklinde geçirmektedir. Her bitkide birbirinden farklı belirtiler olmaktadır. Sklerotlar, mantarlarda üreme organı olup, genellikle gözle görülebilen siyah yapılar olmaktadır.

Soğanda kurşuni küf hastalığı; çok geniş bir konukçusu bulunmaktadır. Ancak, her konukçuda farklı belirtiler görülmektedir. Gövde ve meyve hastalanmaktadır. Önceleri hastalık belirtisi olarak çok küçük bir leke olarak görülmekte daha sonra ise yaprak altında gelişerek genişler ve git gide yayılmaktadır. Yaprak çatlamaları olur ve konukçunun su kaybına neden olmaktadır. Gövde ve meyve sapı lezyonları meyve dökümüne neden olmaktadır. Ancak, soğanın çiçeklenme döneminde konukçunun taç yaprakları hastalığa karşı oldukça duyarlı olmaktadır. Hastalık etmeni olan fungus bu kısımlardan girerek soğana geçer ve çürümeye başlamaktadır. Soğan tohumu fideleri ilk dikimi zamanında ise, yumuşak çürüklük meydana gelmektedir. Hastalık tarlada başlamaktadır. Daha sonra depoda devam etmektedir. Soğan yumruları üzerinde kurşuni renkli küf tabakası meydana gelmektedir.

Kültürel ve kimyasal mücadelesi yapılmaktadır. Seralarda iyi havalandırma yapılarak sıcaklık ve orantılı nemin yükselmemesi gerekmekte ve önlem alınması gerekmektedir. Sık dikimden kaçınılması gerekmektedir. Hastalıktan zarar görmüş bitkiler sökülerek yok edilmesi gerekmektedir. Ancak, gübreleme aşırıya kaçmadan yada eksik verilmesi gerekmektedir. Bu şekilde, daha sağlıklı ve kaliteli soğanlar elde edilmektedir.

Soğanda kurşuni küf hastalığı; Serada üretimi yapılacaksa havalanma ve sıcaklık koşulları ayarlanması gerekmektedir. Ancak, soğan tohumu hasattan sonra hastalık etmeni toprağa karışmasını önlemek için bitki artıkları toplanarak yok edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ilaçlama zamanları önemli olmaktadır. 10 gün arayla yapılmalı, son ilaçlama ile hasat arasında 15 gün olmalıdır.

Kimyasal mücadele yönteminde, ilaçlama ekimden önce, ekim sırasında veya yeşil aksama yapılmaktadır. Topraktaki bulaşıklıklara karşı toprak ilaçlamaları ekim veya dikimden önce toprak boş iken veya dikim sırasında, tohum ilaçlamaları ekim-dikim öncesinde yapılmaktadır. Ayrıca yeşil aksam ilaçlamalarında bitkinin tümünün ilaçla kaplanması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP