Soğanda Gübreleme

Soğanda Gübreleme

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:23
Soğanda Gübreleme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Gübreleme

Soğan da gübreleme. Soğanda yetiştiricilikle birlikte gübreleme verim ve ürün kalitesi için en önemli olmaktadır. Gübreleme yapılmazsa soğan için istenen kaliteli ürün ve verim alınmamaktadır. Bitki büyüme  gelişmesi için önemli olmaktadır. Soğan tohumu genellikle 2 yıllık bir bitki grubuna girmektedir.

Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşturmaktadır. Soğan türlerine göre 3 yıllık olup, 1. yıl tohumdan arpacık meydana gelmektedir. İkinci yıl arpacıktan yumru, 3.yıl ise tohumdan çeşitlerine göre tohum alma zamanları değişmektedir.

Soğanda gübreleme. Toprak isteği, iklim isteği de önemlidir, soğan yetiştiriciliğinde sıcaklık ve gün uzunluğu iki önemli faktördür. Soğan sıcağa karşı hassas olmamaktadır. İklimi serin olan yerlerde daha verimli olmaktadır. Bu dönemde ortalama sıcaklık isteği 12-13 derece olması gerekmektedir. Bu sıcaklık soğanda baş oluşması için önemli olmaktadır. Başın gelişmesi için gerekli olan diğer bir iklim faktörü gün uzunluğu olmaktadır. Baş oluşumu aşamasında kısa gün çeşitleri 8-10, orta gün çeşitleri 10-12 ve uzun gün çeşitleri ise 13-15 saat gün uzunluğu istemektedir.

Soğan tohumu için toprak isteği ise diğer önemli bir konu sağlıklı bir gelişim için, kumlu, killi ve humuslu topraklarda iyi yetişmektedir. Bunun yanı sıra ekilecek tarla, sonbaharda bir ya da iki defa sürüm yapmak gerekmektedir. Ayrıca tarla taşlı olmaması gerekmektedir. Ekim mevsiminde, toprak tava geldiğinde kışın yağış ve donlarıyla dağılan kesekler düzlenmeli ve ekim yapılmaktadır. Sonbahar ekimine uygun olan kısa gün soğanları için toprak işleme daha önce yapılması gerekmektedir.

Soğanda gübreleme. Uygulanacak sentetik gübre miktarı toprak analizi yapılıp daha sonra verilmesi gerekmektedir. Önerilen azottun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamı soğan tohumu ekim öncesi 8 veya 10 cm derinliğe kadar  uygulanması gerekmektedir. Kalan azot ise bitkinin 8-10 yapraklı olduğu dönemde verilmesi gerekmektedir. Azotlu gübre olarak sülfatlı gübreler verilmesi gerekmektedir. Ortalama olarak dekarda 4-6 ton alınabilmesi için 15 kg azot, 15 kg saf fosfor, 15 kg potasyum verilmesi gereklidir. Ayrıca azot ve potasyum ikiye bölünerek verilmesi gerekir, ekimden 1 ay sonra diğer kısımda da baş oluşturma döneminde verilmesi gerekir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP