Soğanda Çeşit Seçimi

Soğanda Çeşit Seçimi

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:25
Soğanda Çeşit Seçimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğanda Çeşit Seçimi

Soğanda çeşit seçimi; Standart yerli soğan çeşidi, doğal soğan tohumu, hobi soğan tohumu ve hibrit soğan tohumu olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Türlere göre de değişmekle birlikte kuru, taze ve mor soğan gibi kabuk rengine değişmektedir. Olgunlaşma sürelerine göre, erkenci, orta erkenci ve geçci çeşitler bulunmaktadır. Fakat, erkenci çeşitler az sayıda koruyucu kabuğa sahip olup oldukça sulu ve tatlı çeşitleri bulunmaktadır.

Soğan bitkileri müstakil köklüdür yani her bir  kök, ana gövdeye ayrı ayrı bağlanmış durumdadır. Fakat yaşlanan kökler zamanla  çatallaşabilir ve  saçak kök şeklinde görülebilmektedir.   Oldukça yüzlek köklü bir bitkidir. Köklerinin ortalama % 75’i 20 – 25 cm’lik toprak derinliğinde gelişmektedir.

Soğanda çeşit seçimi; Kısa gün soğanlarında hasat zamanı değişmemektedir. Ancak, ekim zamanı değişmektedir. Kısa gün soğanlar için en uygun olan tohum ekimi zamanları 10 eylül ve 10 Ekim arasında ekimi yapılmaktadır. Eğer soğan tohumu ekimini zamanından önce yapılırsa bitkiler ilkbahara daha gelişmiş olarak girerler ve kısa bir sürede sapa kalkma görülmektedir.

Arpacık soğan çeşidi üretimi, bu şeklinde bir tohumdan tekrar tohum elde etme süresi 3 yıl kadar zaman almaktadır. Arpacıklar haziran ayı sonunda veya temmuz ayı içinde hasat edilmektedirler. Bu dönemde arpacıklar tarladan sökülerek 8 veya 10 olacak şekilde serilmesi gerekmektedir. Böylece arpacıklar direkt güneş ışığından korunarak kurutulmaktadır.

Soğanda çeşit seçimi; bölgeye ve iklime göre değişmektedir. Erkenci çeşitler, daha ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Kısa gün çeşitleri, orta erkenci çeşitler daha ılıman ve soğuk bölgelere adapte olmuş çeşitler tercih edilmektedir. Geççi çeşitler kış soğanları olarak bilinmektedir. Kış soğan tohumu kışlık olarak üretimi yapılmaktadır. Kışlık soğanlar genel olarak acı soğan çeşitleri olarak bilinmektedir. Taze soğan ise günlük olarak tüketilen gruplardandır. Taze soğanlar, yazın ekimi yapılmaktadır.

Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulamanın kesilmesi gerekmektedir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılmaktadır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurumaktadır. Daha sonrasında soğanlar sökülüp çıkarılmaktadır.  Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulmalıdır. Soğanın sökümü elle çapa kullanılarak yapılmaktadır. Hasat edilen soğanların üst kuru sapları kopartılmaktadır.  Turfanda pazarlanan soğanlarda kurutma yapılmamaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP