Soğan Yetiştiriciliğinde Sulama

Soğan Yetiştiriciliğinde Sulama

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:26
Soğan Yetiştiriciliğinde Sulama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Yetiştiriciliğinde Sulama

Soğan yetiştiriciliğinde sulama.  Sıcaklık ve gün uzunluğu  soğan yetiştiriciliğinde iki önemli faktörlerdendir. Gün uzunluğu istekleri, çeşitlere  göre değişiklik gösterebilmektedir.  Ayrıca sıcağa karşı toleranslı bir sebze olmasına rağmen , iklimi serin olan yerlerde daha verimli bir şekilde yetişebilmektedir. Soğan tohumu bitkisi erken gelişme döneminde serin havaya ihtiyaç duymaktadır.  Ancak baş bağlaması ve başın büyümesi için sıcaklığın artması gerekli bir durum olarak bilinmektedir.

Soğan yetiştiriciliğinde sulama. Soğanda kökler müstakildir. Böylece her kök gövdeye ayrı ayrı bağlanmıştır.  Ancak kökler yaşlandığı zaman bazen çatallaşarak saçak kök görünümü kazanmaktadır. Aynı zaman da oldukça yüzlek köklüdür. Köklerin yaklaşık %75 i toprağın 20-25 cm derinliğinde gelişmektedir. Böylece kökler dar bir açı ile toprağa girdiğinden soğanı sık yetiştirmek mümkün olmaktadır. Daha sonra kökler ince, uzun ve beyaz renklidir. Kök ile yaprağın birleştiği kısımda soğanın gövdesi oluşmaktadır.  Ancak dışarıdan görmek mümkün değildir.  Ancak kökler kesildiğinde ve yapraklar kopartıldığında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yassı ortası kalın bir düğmeye benzemektedir. Soğan tohumu doğrudan baş soğan üretiminde kullanılacak ise çeşit seçimi oldukça önem taşımaktadır.

Yüzeysel bir kök sistemine sahip olduğu için  köklerin çoğu toprağın 40-50 cm derinliğinde bulunmaktadır. Soğanlar, devamlı rutubetli bir toprakta yetiştiriliyorsa, bu gibi durumlarda fazla sulama zararlı olmakta ve  uzun süre dayanıklılıklarını korumaları zorlaşmaktadır. Soğan bitkisinin en çok suya ihtiyaç duyduğu zaman, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen süredir. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünyesi ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok hafif değişiklikler gösterebilmektedir.

Soğan yetiştiriciliğinde sulama.  Olgunluk döneminde  sulama kesilir ve mümkün olduğunca toprağın çabuk kuruması sağlanmalıdır. Soğan yetiştiriciliği yapılacak olan bölgede, bitkinin vejetasyon dönemi içerisinde yeterli yağış bulunuyor ise sulama yapılmadan da üretim yapılabilmektedir. Ancak yağışın yetersiz olduğu durumlarda, sulama işlemi yapılmalıdır. Ayrıca en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Soğan tohumu bitkisinin baş oluşturma döneminde sulama işlemi yapılmamalıdır. Soğan yetiştiriciliğinde, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Aşırı  sulama olduğu zaman bitki de hastalıklar artış gösterebilmektedir. Toprağın nemli olması önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP