Soğan Verimi Nasıl Arttırılmaktadır

Soğan Verimi Nasıl Arttırılmaktadır

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:20
Soğan Verimi Nasıl Arttırılmaktadır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Verimi Nasıl Arttırılmaktadır

Soğan verimi nasıl arttırılmaktadır. İki yıllık bir bitki olup,  toprak isteği bakımından çok seçici bir bitki değildir.  Üretimi için toprağın, gevşek yapıda, su tutma kapasitesi iyi, kök sisteminin yayıldığı sahalar serin, humuslu ve kolayca işlenebilen topraklar olursa soğan tohumu bitkisinin gelişimi daha iyi olmaktadır.  Buda soğanın veriminin artmasında ve kalite üzerinde önemli bir etkendir. Üretim toprağının pH’sının 6-6.5 arasında olmalıdır.

Soğan verimi nasıl arttırılmaktadır : Yetiştiriciliğinde  iki önemli faktör sıcaklık ve gün uzunluğudur. Soğan tohumu veriminin daha iyi olduğu bölgelerin iklimi genellikle serindir ancak soğan bitkisi sıcağa karşı da toleranslıdır. Baş bağlamaya başladıktan sonra daha yüksek sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Bununla birlikte bu dönemdeki sıcaklık isteği 18-20 derece arasındadır. Başlarının olgunlaşması aşamasında istemiş olduğu optimum sıcaklık 23-27  dereceye yükselmektedir.

Baş oluşumuna etki eden bir diğer faktör ise gün uzunluğudur.  Baş oluşumu aşamasında kısa gün çeşitleri 8-10, orta gün çeşitleri 10-12 ve uzun gün çeşitleri ise 13-15 saat gün uzunluğu istemektedir. Soğan veriminin artması için, istediği toprak ve iklim şartlarına uyulmalıdır. Soğan yetiştiriciliği için tarladan mutlaka toprak analizi alınmalıdır. Çünkü toprak tahlili ile birlikte, bitkinin ihtiyacı kadar olan gübreleme programı yapılmalıdır. Sonuçta bitkinin verim ve kalitesi olumlu yönde etkilenmektedir.

Soğan verimi nasıl arttırılmaktadır:  Soğan yetiştiriciliği üretimi olan tarlada daha önce soğan tohumu ekimi yapılmamış olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Soğan yetiştiriciliğinde, münavebenin de önemli bir rolü vardır. Aynı tarlaya üst üste soğan ekildiğinde, toprak yorgunluğu sebebiyle verim ve kalitede düşüşler yaşanabilmektedir Soğan kumlu-killi ve humuslı topraklarda iyi yetişir. Ekim için tarla sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülmelidir.  Kesekli olarak bırakılmamalıdır. Ekim mevsiminde, toprak tava geldiği zaman diskaro ve tırmık geçirilmektedir.

Kışın yağış ve donlarıyla dağılan kesekler düzlenmeli ve ekim yapılmaktadır. Sonbahar ekimine uygun olan kısa gün soğanları için toprak işleme daha önce yapılmalıdır. Soğan üretiminde çiftlik gübresi bir önceki ürüne verilmelidir. Sentetik gübre miktarı toprak analizleri ile belirlenmektedir. Önerilen azottun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamı ekim öncesi 8-10 cm derinliğe uygulanmalıdır. Kalan azot ise bitkinin 8-10 yapraklı olduğu dönemde verilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP