Soğan Tohumunun Özellikleri

Soğan Tohumunun Özellikleri

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:05
Soğan Tohumunun Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Tohumunun Özellikleri

Soğan tohumunun özellikleri; tohumun etrafı sert-siyah parlak bir kabukla örtülüdür. Tohum üç köşeli bir yapıya sahiptir ve bu köşelerden biri diğer iki köşeye göre daha keskin yapıda bulunmaktadır. Bununla birlikte tohum bazen buruşuk halde olur ve ezildiğinde soğan kokusu verir. Bin tane tohumun ağırlığı 1.7-4.0 gr arasında değişmektedir.

Tohumların çimlenme potansiyellerini 2-3 yıl muhafaza edebilirler, daha sonra ise çimlenme yüzdeleri hızla düşmeye başlamaktadır. Ayrıca çimlendirme aşamasında 20°C’de 14 günde çimlenirler. Düşük sıcaklıklarda ise bu süre 4-5 haftaya kadar uzayabilir. Soğan tohumu ekimden hasada kadar 150-200 gün gerekmektedir. Böylece bu süre çevre koşullarına ve çeşide göre değişiklikler gösterebilmektedir.

Soğan tohumunun özellikleri. Halk arasında sıkça tüketilen soğan tohumu arasında birkaç çeşit yer almaktadır. Bunlar; taze (yeşil), arpacık, kırmızı, mor, beyaz ve kuru soğan çeşitleridir. Ayrılan çeşitler farklı yemeklerde kullanılmaktadır. Taze veya yeşil soğan genellikle salatalarda kullanılmaktadır ayrıca arpacık soğan ise kebap türü yemeklerde, yahnide veya etsiz zeytinyağlı yemeklerinde yer almaktadır. Diğer çeşitler ise genel olarak tüm yemeklerde kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı veya mor denilen soğan, sofralarda çiğ olarak çokça tüketilmektedir ve piyazlarda kullanılmaktadır.

Soğan tohumunun özellikleri: Ayrıca soğanın başka tohum çeşitleri de bulunmaktadır. Bunlar; banko soğan, valenciana soğan, aki soğan, bereket ve songur soğan tohumu çeşitleridir. Bu isimler, ana çeşitlerinin piyasada bulabileceğiniz isimleridir. Bunların özellikleri ise şöyledir;

  • Banko Soğan; Ocak, Şubat ve Mart aylarında ekimi yapılmaktadır. Kabukları bakırımsı kahve renktedir. Ayrıca 120 – 150 gün arası olgunlaşma süresi vardır. Dekara 10 tona kadar veren bu çeşit ülkemizde sıklıkla yetiştirilmektedir.
  • Valanciana Soğan; Ortalama 2 – 3 ay arasında olgunlaşma süresi vardır. Ayrıca ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilen bu türün kabukları kahverengidir ve meyvesi yuvarlak yapıdadır. Bu türün güçlü bir kök yapısı olduğundan dolayı kurak iklimlerde de yetişebilmektedir.
  • İntfa Akköy Soğan; Ekimi ilkbaharda, hasadı sonbaharda yapılır ve üstelik kısa gün soğan türüdür. Yuvarlağa yakın bir şekle sahiptir ve 4 – 6 ay arasında depolanabilmektedir.
  • Songur Soğan; Şekli yuvarlağa yakındır ve kısa gün soğanıdır. Ayrıca rengi açık kahverengidir ve 2 – 4 ay arasında depolanabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP