Soğan Sulama Yöntemleri

Soğan Sulama Yöntemleri

ABONE OL
Mart 17, 2023 13:58
Soğan Sulama Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Sulama Yöntemleri

Soğan sulama yöntemleri.   Bitkiler gelişim aşamalarının her döneminde suya ihtiyaç duyabilmektedir.  Su bitkiler için oldukça önemli bir kaynaktır. Ayrıca gelişme döneminde yeterli miktarda su toprakta olduğu zaman bitkilerde verim artışı gözlenmektedir. Buna rağmen soğan tohumu olan toprakta yeterli miktarda su bulunması gerekmektedir. Aksi takdir de kötü drenaj ile birlikte verim olumsuz yönde etkilenmektedir.

Soğan sulama yöntemleri.   Bitkilerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri ve istenilen verimi karşılayabilmeleri için, besin maddelerini kökleri yardımıyla topraktan erimiş halde almaları gerekmektedir.  Su bitkiler için hem toprakta bulunan besin maddelerinin erimesi, hem de bu besin maddelerinin bitki kök, gövde, dal ve yapraklara taşınması açısından hayati önem ihtiva ede Üretimi yapılan topraklar sürekli nemli halde ise sulama işlemi fazla yapıldığı taktirde zararlı olabilmektedir. Bu durum soğan bitkisinin dayanıklılığını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Soğanların kökleri yüzeyseldir, köklerin çoğunluğu 40 – 50 cm’lik toprak derinliğinde bulunmaktadır. Soğan  bitkisinin en fazla su ihtiyacı baş bağlama döneminden olgunlaşmaya kadar geçen sürede ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu dönem kritik olduğu için yaklaşık olarak haftada bir sulama yapılması önerilmektedir. Soğan tohumu olgunluk döneminde olduğu zamanlarda sulama işlemi yapılmamalıdır ve mümkün olduğunca toprağın kuru olması sağlanmalıdır.

Soğan sulama yöntemleri.  Karık usulü, yağmurlama ve damlama sulama yöntemleri kullanılmaktadır. Üretimde  masuralar ekim yapıldı ise en uygun sulama yöntemi karık sulamadır. Eğer ki yetiştiricilik düz arazide yapılıyor ise  yağmurlama sulama yöntemi kullanılması önerilmektedir. Soğan tohumu yetiştiriciliğinde son zamanlarda damlama sulama yöntemi de yaygınlaşmaya başlamıştır. Damlama sulama yöntemi ile  daha verimli ve kaliteli ürün hasat etmek mümkündür.

Masuralara ekimde karık sulama suyun akıtılması esasına dayanmaktadır.  Karık biçimi, yeterli suyu taşıyacak kapasitede olmalıdır. Sıraya ekilen ya da dikilen bitkiler bu yöntem ile sulanmaktadır. Ayrıca damla sulama yönteminde diğer yöntemlere göre %50’lere kadar verim artışı olduğu ortaya konmuştur. Diğer yöntem yağmurlama sulama yöntemidir. Bu yöntem çok değişik özelliklere ve sistem kapasitesine sahiptir. Bu yüzden birçok bitki için sulanabilir nitelikteki her toprakta kullanılabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP