Soğan Soğuk Hava Deposu

Soğan Soğuk Hava Deposu

ABONE OL
Mart 17, 2023 14:15
Soğan Soğuk Hava Deposu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soğan Soğuk Hava Deposu

Soğan soğuk hava deposu. İnsan beslenmesinde özel yeri olan bir sebze olarak bilinmektedir.  Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Genel olarak soğan tohumu üretimi yapan üreticiler, soğuk hava depolarını, nitelikli koruma ve saklama yöntemleri sebebiyle, tercih etmektedir. Soğan bitkisi, hasat edilmeye başladıktan itibaren yaşlanmaya başlamakta, doğru ve gereken şeyler yapılmaz ise soğanlar zaman geçtikçe çürümeye başlayacaktır. Soğanın hasat işlemi tamamlandıktan sonra depolama işlemi yapılmaktadır.

Soğan soğuk hava deposu. Soğan bitkileri  canlı olabilecek dokulara sahiptir.  Bu dokular doğaları gereği canlı sayılabilmektedir. Gerekli olan muhafaza ve depolama şekilleri uygun olmadığı takdir de bitkide bazı olumsuzluklar meydana gelebilmektedir. Ayrıca üretici ve satıcının en son istediği durum bitkide ferment oluşumudur. Eğer ki bitkide ferment oluşmuş ise bundan sonraki aşama filizlenme durumudur. Filizlenme de ürünlerde; bozulma, bakteri ve koku oluşumuna sebebiyet verecek ve ürün kaybına yol açacaktır. Depolama şekilleri çeşitlere göre farklılık gösterebilmektedir. Yığma, çuval ve kasalarda depolanabilmektedir.

Soğan tohumu depolama hava hızı, normal depolardakinden 2 kat yüksek tutulmalıdır. Bu hız, depo hacminin saatte 60 defa devri demektir. Eğer soğanlarda bir çürüme ve çimlenme görülürse, bunun nedeni ya düşük hava hızıdır veya soğanların yeterince kurutulmamış olmasıdır. Bu durumda, çürüme ve çimlenme daha çok çuvalların ortasında görülmektedir.

Soğan soğuk hava deposu. Soğan tohumu hasadı yapıldıktan sonra  ardından soğuk depoya konup saklanamamaktadır. Öncelikle hasat edilen soğanın kurutulması gerekmektedir. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra olgunlaştırma evresi gelmektedir. Soğanın kabuk oluşumunu teşvik edip kabuğunun o çeşide özel rengini alması için yapılır. Olgunlaştırma sürecinden sonra olgunlaşan soğanların sıcaklığı her gün maksimum 0.5 derece düşürülerek depoda yavaş yavaş soğuk saklama sıcaklığına getirilmektedir.

Soğan, soğuk depolarda çeşidine göre farklılık göstererek 0 dereceyle 2 derece arasında saklanmaktadır. Soğan modern soğuk depolarda 10 aya kadar firesiz saklanabilme imkanına sahiptir. Depodan hemen sevk edilmeyen soğanlar, bir hafta süresince kontrollü olarak ortam sıcaklığına ısıtılıp üzerinde yoğuşma olması engellenmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP